Sunday, August 25, 2024

HELL HOLE

U talasu sa MUDBRICKom se nalazi i film HELL HOLE, u nekom smislu eminentnog američkog horor autora Johna Adamsa, koji meni ne znači ništa ali vidim da napolju ima neku jaču reputaciju. Reč je o horor filmu koji nije mogao izaći u prigodnijem trenutku.

Dakle, reč je o hororu u američko-slovenačkoj ekspediciji koja na mestu starog rudnika na Rtnju iskopava praistorijskog monstruma koji ulazi u ljude i uzima ih pod svoje, ali nije samo parazit nego je i sam za sebe opasan, i sve u svemu služi da se oko svega razvije neki THE THING rip-off.

Film je smešten u Srbiju, i ima srpske likove koje igraju Srbi a svako govori na svom jeziku. Dakle, ovo je film koji je umnogome na srpskom, a Petar Arsić u ulozi neraspoloženog čuvara Danka je napravio čak i dosta solidnu glumačku kreaciju.

Znatan deo filma se odvija na srpskom, sa srpskim likovima koji imaju protagonizam, i uprkos tome što ovaj film ima status američkog i kao takav je izašao za Shudder, ne samo da je sniman kod nas i imao deo naše ekipe već na neki načim pripada i našem kulturnom krugu, što je veoma zanimljivo ako imamo u vidu da je reditelj Amerikanac (u saradnji sa suprugom Toby Poser) sa autorskim pretenzijama.

Nažalost, ako imamo u vidu obim zadatka za srpske glumce, ekipa koja je skupljena nije na najvišem nivou. Ovde je bilo jako ozbiljnih glumačkih zadataka na srpskom a samo Petar Arsić je zaista uspeo da napravi ozbiljan posao. Ako imamo u vidu da su filmu glume i autori i neki narod, sasvim je sigurno da nije bilo para za naše bolje i poznatije glumce što je šteta. Da su možda pristali na manji honorar, imali bi američki film sa dobrim kritikama.

Dobre kritike u Americi daleko nadilaze realan domet filma. Porodica Adams vodi svoj rip-off THINGa od početka prema kraju, ima zanimljivu lokaciju, ali nema dovoljno dobru glumu i nema propulzivnosti u rediteljskom postupku. Svako zrelo rešenje ispraćeno je nekim koje je na nivou našeg studentskog filma.

Međutim, ako imamo u vidu da ovde imamo mali budžet, veoma mešanu podelu, HELL HOLE ipak relativno bezbolno prođe i na kraju mi nije bilo žao što sam ga gledao, iako nisam doživeo ništa posebno snažno ili video nešto novo ili dobro.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment