Monday, August 12, 2024

THE FIEND WHO WALKED THE WEST

THE FIEND WHO WALKED THE WEST je vestern rimejk klasika noira KISS OF DEATH. Pored autora priče na špici su potpisani i Ben Hecht i Charles Lederer kao scenaristi prve ekranizacije. Naravno, vestern je pisan iznova ali je Gordon Douglas osetio da će ishod biti atipičan psihološki složen vestern, pa ga je tako i režirao.

Joseph MacDonald je napravio veoma ekspresivnu crno-belu fotografiju koja više duguje estetizaciji noira nego vesterna, i daje dodatnu atmosferu zahtevnijim i dužim verbalnim konfliktima među junacima. Za razliku od tipičnog vesterna, a naročito vesterna Gordona Douglasa, ovde junaci podjednako vole da pričaju i da rade.

Od prve scene jasno je da gledamo maštovit i drugačiji vestern. Douglas i scenaristi Harry Brown i Philip Yordan daju sve od sebe da prodube neke tropey situacije i da izgrade likove koji će dati materijala glumcima da izgrade zanimljive kreacije.

Svi glumci su na visokom nivou a kao kuriozitet je naravno zanimljiv legendarni mogul Robert Evans u naslovnoj ulozi, u vreme kad je kao mladi lepotan još uvek želeo da postane glumac.

Interesantno je kako THE FIEND WHO WALKED THE WEST u delu postupka ne može da pobegne od noira, i zanimljivo je da kada uzmemo u obzir da su se u periodu klasičnog Holivuda ova dva žanra posmatrala u opoziciji, da nije došlo promene paradigme. Ovaj film je naprosto veoma noirish, ali nije noir, ovde je reč o svojevrsnoj sintezi koja bi se možda mogla u nekom čitanju opisati i kao horor..

THE FIEND WHO WALKED THE WEST sasvim jasno uzbudio je u svoje vreme Francuze i oni su o njemu na kraju mislili više nego Amerikanci.

* * * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment