Wednesday, August 14, 2024

THE DOOLINS OF OKLAHOMA

Samo godinu dana pre filma THE DOOLINS OF OKLAHOMA, Randolph Scott je u film RETURN OF THE BAD MEN igrao šerifa koji je lovio Billa Doolina, da bi ga potom zaigrao kod Gordona Douglasa.

Bill Doolin je u filmu THE DOOLINS OF OKLAHOMA prikazan kao razbojnik sa sklonošću ka raznim vidovima kriminaliteta ali sa posebnim akcentom na pljačke vozove i banaka. Prikazan je kao antiheroj, razbojnik sa etičkim kodeksom i jednim dosta razumnim pristupom "poslu" u kom ga njegovi pohlepni saradnici nerado prate.

Douglasov film je daleko od istorijske hronike kakvu Bill Doolin zaslužuje jer ga hroničari Divljeg Zapada beleže kao vođu jedne od najmoćnijih bandi. THE DOOLINS OF OKLAHOMA je akcioni vestern, fokusiran na jedan isečak iz Doolinove karijere, vrlo dobro izveden ali po svom tonu veoma blizak vestern fikcijama svoga doba.

Ko ne zna da je Bill Doolin bio čuveni razbojnik i ime mu ne znači ništa, teško da na osnovu estetike ovog filma a naročito njegove dramaturgije može pretpostaviti da je to nekakava istinita priča.

Međutim, kao vestern o inteligentnom i neustrašivom razbojniku, kog na sve to igra Randolph Scott, ovo je vrlo solidan izdanak.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment