Tuesday, August 13, 2024

CLOSING RANKS

Murray Smith je pisao nekoliko ne naročito važnih originalnih i adaptiranih špijunskih ostvarenja ali je u televizijskom filmu CLOSING RANKS imao sreću da ga režira Gordon Flemyng.

Flemyng je tri godine pre ovoga snimio istinitu priču PHILBY, BURGESS AND MACLEAN, takođe za televiziju i u fikciji koju je ovde radio 1980. ima odjeka toga jer se Kim Philby javlja kao osoba koja se veoma često pominje.

Joss Ackland koji se naigrao Rusa, mada ćemo ga najpre pamtiti kao južnoafričkog ambasadora u LETHAL WEAPON 2, ovde igra prebeglog generala KGB, ili možda samo visoko rangiranog obaveštajca poslatog Britancima da plasira fatalnu dezinformaciju koja bi mogla razoriti njihovu administraciju.

Gordon Flemyng neverovatno dinamično inscenira celu stvar. Čak i kada tekst smesti priču u okvir TV drame i iskorači iz TV filma, Flemyng kao prekaljeni ekspert za film look, uspeva svemu da pruži jednu neodoljivu kinestetičnost.

Propulzivni Flemyngov rediteljski postupak umnogome diže ovaj TV film iznad solidnog potencijala teksta. Naravno, glumci su taj konac koji delo krasi i kojim se zaokružuje ovaj britanski televizijski biser.

No comments:

Post a Comment