Saturday, August 17, 2024

THE BLACK ARROW

Robert Louis Stevenson je ekranizovan mnogo puta ali njegova viteška knjiga THE BLACK ARROW poslužila je kao predložak za jedan B-film koji po svom izrazu i formatu deluje pre kao deo serijala, nego kao samostalno delo.

Režirao ga je Gordon Douglas sa Louisom Haywardom u glavnoj ulozi, swashbuckler glumcem s kojim je uradio nekoliko filmova mahom u toj formi ali i u drugim žanrovima. Ovaj Britanac imao je nekoliko meč lopti da bude velika zvezda ali nažalost nije imao kapaciteta. Čak ni u tom fizičkom pogledu koji je bitan za swashbuckler nije naročito impresivan.

Film je mahom zapravo misterija, glavni junak je vitez iz Rata Ruža koji je došao kući i shvatio da mu je otac ubijen. Stvar ne postaje hamletovska ali se razvija u intrigu o istrazi i tajnom društvu koje mu daje tragove, uz određene aluzije na Robina Hooda.

Nažalost, baš swashbucklinga nema mnogo, obračuna je malo i samo jedan je solidan, a bez toga ova podela i priča ne mogu da opravdaju svoje postojanje uprkos dostojanstvenom doprinosu svih sektora.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment