Sunday, August 11, 2024

CHARGE OF THE FEATHER RIVER

Gordon Douglas je režirao Warnerov vestern u ranom 3Du tog studija, CHARGE OF THE FEATHER RIVER, po scenariju čuvenog James R. Webba koji je pisao mnoge vrlo uspešne filmove velikana kakav je Robert Aldrich.

Dakle, film je svakako tehnička atrakcija bio i ima detalja naravno u kojima stvari po dubini kadra lete prema kameri ali direktor fotografije J. Peverell Marley svakako nije glavna zvezda ovog šoua. Ovo je ipak jedan vestern koji poštuje sve zakonitosti žanra i ne svodi se na showcase nove tehnologije.

Priča prati grupu otpadnika iz sveže formirane vojske ujedinjenih SAD koje su prošle kroz Građanski rat i još uvek ima razjedinjenosti. Kao u "dvanaest žigosanih", vojnici osuđeni zbog prekršaja su poslati na teritoriju Čejena da otmu dve žene koje su kao devojčice otete kada su im roditelji ubijeni i odrasle su kao Indijanke.

Plan ne ide baš savršeno, ima poginulih i ranjenih, a biće ih još više jer lojalnost belih Indijanki nije nužno na strani "plavokošuljaša".

Gledali smo ovakve filmove puno puta ali Douglas i Webb nalaze način da nam u stoprvoj inkarnaciji ponude nešto dovoljno zanimljivo, u svom pedantno i stručno izvedenom projektu.

Film pokazuje prisustvo tih 3D detalja ali pošteno govoreći zaista je vrlo pošteno izveden i fotografija veterana J. Peverell Marleya koji se naslikao svega i svačega je vrlo solidna i u 2D domenu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment