Tuesday, August 6, 2024

CHUKA

Richard Jessup je adaptirao svoj roman u vesternu CHUKA Gordona Douglasa koji je napravljen kao vehicle za Roda Taylora a onda se spontano proširio na niz sporednih glumaca koji igraju važne uloge.

Rod Taylor igra naslovnog junaka, revolveraša najamnika koji pošto je pomogao kočiji sa dve meksičke dame dolazi u utvrđenje američke vojske koje se nalazi pod pritiskom lokalnog indijanskog plemena.

Dok Chuka pokušava da ih upozori da će nezadovoljni Indijanci doći da uzmu ono što smatraju da je njihovo i pobiti posadu utvrđenja, shvata da je pritisak spolja ništa u odnosu na pritisak iznutra koji proističe iz loših odnosa među ljudima iz jedinice, koji su tu svi po kazni, i za koje dolazak dve žene i opasnog alfa stranca predstavlja dodatni izazov.

Douglas režira ovaj film vrlo ozbiljno i u dramskom i u akcionom pogledu, tako da jedna svedena premisa dobija u potpunosti A-tretman kad je reč o karakterima i prerasta konvencije žanra u pravcu krajnje samosvojne priče.

S druge strane, ta samosvojna priča ne remeti činjenicu da je ovo punokrvan vestern koji će odgovarati ljubiteljima žanra. U svemu ovome, verovatno je najlošije prošao Rod Taylor kog je kvalitet materijala nadrastao u svakom smislu, iako je on bio i producent.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment