Friday, August 2, 2024

I WAS A COMMUNIST FOR THE FBI

Gordon Douglas je snimio klasični Red Scare film I WAS A COMMUNIST FOR THE FBI baziran na memoarima Matta Cvetica, profesionalnog cinkaroša komunista, davne 1951. godine. Taj film je stekao izvesni kultni status, prvo zbog svoje ideološke dimenzije, a zatim i zato što Douglasova utegnuta triler izvedba i danas funkcioniše.

Douglas je ovo snimio u kapacitetima B-filma. U pojedinim momentima kao da možemo osetiti uticaj egzistencijalističke drame na teme partijskog života u pojedinim deonicama. Međutim, i dalje je to toliko solidno urađeno da uprkos činjenici da krajnje antipatični i neupečatljivi Frank Lovejoy igra Cvetica, i savremeni srpski gledalac izgradi simpatije za FBI umesto za komuniste koji prave inteligentne subverzivne planove.

To je veoma zanimljivo, očekivao sam da ću po definiciji navijati za negativce zbog ideološkog predznaka ali Douglasova režija to čini nemogućim.

Kada krene suspense, Douglas ga čini maltene fizički opipljivim. Film je B, mišićav i efikasan i nema disbalansa između dužih dijaloških scena i onih u kojima krenu ubistva, potere i obračuni.

Partija je prikazana kao organizacija koja okuplja ljude koji su možda i idealisti privučeni njenim intelektualističkim glamurom ali u samoj svojoj suštini je ispostava Kremlja čiji su zadaci da destabilizuje SAD, mnogo pre nego da se bori za pravednije i besklasno društvo. Ipak, ljudi iz Partije nisu prikazani kao lukave beskrupulozne karikature već kao pokvareni ali inteligentni i dostojni protivnici.

Film je fikcija na više nivoa. Naime, mnoga Cveticeva svedočenja su se ispostavila kao lažna, zatim sve je malo prilagođeno filmskoj dramaturgiji, ali film je ipak na dodeli "oskara" bio nominovan za dokumentarni film. To naravno deluje bizarno jer realno ovo je igrani film po, u najboljem slučaju, istinitoj priči (mada, danas znamo da nije ni to). No, na neki čudan način, ovim je anticipirana cela današnja škola hibridnog filma gde se dela sa dosta igrane fikcije ubrajaju u dokumentarce.

Cvetić je bio Slovenac i imao je tužnu sudbinu. Mnogo je eksploatisao svoje doživljaje iz undercover rada u partiji da je počeo da izmišlja i na kraju više nije bio pozivan da govori ni kao veštak. Pokušavao je da se afirmiše kako bi to koristio nadalje ali nije uspeo. Umro je vrlo mlad u 53. godini.

Steve Nelson, inače Mađar iz Hrvatske i jedan od najznačajnijih predsednika američke Partije, inspirisao je lik glavnog negativca, paritjca koji ima rasističke stavove i crnce zove "niggers" u dogovorima kako da se među njima izazove revolt. On je imao višedecenijsku revoluciranarnu karijeru i umro je u 90. godini, posle raznih pustlovina uključujući i rad za Informbiro i NKVD i status političkog komesara brigade Abraham Lincoln u Španskom građanskom ratu.

Samo Cvetić je dat sa pravim imenom i na nekoliko mesta likovi napominju da je Slovenac.

Ovo je film koji će ljubiteljima istorije filma, ideologije na filmu ali i same istorije političkih pokreta na tlu SAD biti jako zanimljiv zbog svoje vešte izvedbe i propagandnog ekscesa.

* * * / * * * * 

No comments:

Post a Comment