Sunday, August 25, 2024

MUDBRICK

Drugi film Nikole Petrovića, reditelja filma PSI UMIRU SAMI, možemo definisati kao ruralni horor, smešten u milje srpskog sela u kom još uvek žive neki paganski kultovi.

Film MUDRBRICK pre svega donosi jednu izvanrednu glumačku rolu. Andrew Howard kog znamo iz brojnih američkih serija kao efektnog epizodistu, odigrao je srpskog seljaka (koji podosta govori na srpskom) sa autentičnošću i sirovošću koju je doneo recimo Jovo Maksić kad se pojavio na našem filmu. Zbilja, gledajući film, Andrew Howard kao meni dobro poznat epizodista ali maskiran u seljaka vrlo uspešno, delovao mi je kao daroviti glumac iz provincijskog pozorišta doveden da odigra rolu u nekom filmu.

Andrew Howard je zaista razlog da se vidi ovaj film, prevashodno za profesionalce, da vide na koji način može da se izvuče nešto nesvakidašnje iz stranog glumca u ulozi našeg čoveka. 

Kamka Tocinovska je takođe solidna u nosećoj ženskoj ulozi ali već Philip Brodie u ulozi "stranca" koji dolazi u zavičaj i unosi nemir, deluje i previše kao strano telo u ovoj celini. I njegov izgled i stil glume deluju potpuno deplasirano u ovoj celini koju odlikuje sirovost, i on na neki način izgleda kao Dylan Dog kad se nađe u nekom miljeu gde dizajn lik odudara od svega ostalog.

Kada se na to doda sklonost Nikole Petrovića da pravi filmove neobavezujućeg narativa u kojima se eto desi nešto loopy, nešto nerazumljivo i teško shvatljivo, onda nažalost dobijalmo celinu koja ni po čemu ne dorasta do truda Andrewa Howarda, a moram reći ni Kamke Tocinovske kojoj je bilo utoliko lakše što iako nije odavde i srpski joj nije maternji, sve ovo joj je bliže i jasnije.

MUDBRICK je pokušao da u formatu arty horora reši taj gambit zvani strani horor sniman kod nas, sa našim autorima i stranim glumcima na ekranu, i Andrew Howard je to omogućio, ali sve ostalo je nažalost bilo nedoraslo.

U PSIMA je Petrović bio bliži uspelom filmu, ali u MUDBRICKu je propuštena prilika veća.

No comments:

Post a Comment