Thursday, June 29, 2023

THE FANATIC

Ciklus nu metal reditelja zaključujemo trećim filmom Freda Dursta THE FANATIC koji po mnogo čemu podseća na najslabiji film Tony Scotta THE FAN, pa i po naslovu.

Ovaj film je u vreme izlaska odbačen kao rutinski geezer teaser sa John Travoltom u glavnoj ulozi ali on to nije. Naime, THE FANATIC je po svojoj konstituciji zapravo indie film sa žanrovskim primesama, u kome John Travolta ne da ne pravi geezer teaser već igra punokrvnu i ambicioznu Award-bait glavnu ulogu.

Travolta igra blago mentalno poremećenog (mada ne mogu sad tačno naći definiciju koji je granični poremećaj u pitanju) fana jedne akcione zvezde koji posle glumčeve nestrpljive reakcije na jednom potpisivanju kreće da ga još progoni i to sve odlazi u smeru zločina.

Travolta u takvoj ulozi je po definiciji rizična zamisao, međutim, iako nije sjajan, nije ni loš i donosi čak neku začuđujuću dozu topline koja je meni u mnogim njegovim ulogama nedostajala. Istovremeno, u pojedinim fazama prenaglašava tikove i nezgrapnosti svog junaka ali se nikada ne pretvori u Nica Cagea.

Ne znam koliko je Travolta daleko pucao sa ovom ulogom. Teško mi je da poverujem da se nadao baš oskaru jer se to ne može očekivati za film Freda Dursta, ali odigrao je pristojno i ovo je nesporno jedan čestit posao.

Devon Sawa, nekada perspektivna teen zvezda, danas već onako taman koliko treba ocvali neverwas je takođe zapanjujuće dobar kao akcioni glumac iz raznih B-naslova kojim je Travolta opsednut. I za njega mogu reći da je u ovom filmu video mogućnost za neku vrstu indie reinvencije i nekog novog početka.

Sa ova dva motivisana glumca, Durst ima scenario koji je pravolinijski i ima jednu vrlinu koja je možda mana ovog filma. Naime, THE FANATIC je efikasno, jasno režiran film, sa elipsama koje drže tonus radnje i svim onim što čini jedan konvencionalan dobro izveden triler.

Moguće je da su Travolti i Sawi zafalili neki arty zahvati da bi publika shvatila da je ovo nešto ambicioznije nego što se čini.

THE FANATIC je film koji je sličan PAPARAZZIju sa Cole Hauserom, samo što je taj film bio prepun značenja i zbog Colea i zbog Mela. Ovde imamo Travoltu i Sawu koji su u pogledu imidža relativno toksični, slično je i sa Durstom, tako da i kad su snimili pristojan film, bačen je na DTV hrpu bez mnogo promišljanja.

THE FANATIC je pristojan film, ništa to nije posebno ali garden variety DTV svakako nije. Iako im nije uspelo, ovde su se svi maksimalno trudili i dogurali donekle. Nedovoljno ali čini mi se i nepravedno neprepoznato.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment