Saturday, June 17, 2023

EXTRACTION 2

Sam Hargrave je ponovo angažovan da režira a Joe Russo je sam radio skript. Ipak, rezultat je bitno slabiji od prvog filma.

U pogledu priče, pa i dizajna, EXTRACTIION je inferioran produkt.

Nije naravno ovo film koji se pratio zbog nekih impresivnih likova, sjajne priče i sl. Pravljen je da se gleda zbog Chrisa Hemswortha i zbog akcije, otud je ekipa iz MCU dovela Thora da glumi i svog glavnog kaskadera da režira.

Međutim, još u prvom filmu se osetilo da Hemsworth ipak želi da tu bude nešto više od puke akcije, da ima tu i nekog karaktera i neke "dubine" koja će se sticajem okolnosti ispoljiti kroz nasilje nad nekom sirotinjom.

Drugi deo je paradoksalan utoliko što pravi čitav niz grešaka. Prvo film se bazira oko dva krupna akciona set-piecea i to su delovi koji najviše zanimaju reditelja i to je skroz razumljivo. Međutim, nijedan od ta dva akciona set-piecea nije finalni i nije u klimaksu.

S druge strane, film ulazi u građenje rake-verzuma u kom se sada pojavljuju razni likovi iz života glavnog junaka plus se pojavljuju i neki mistifikovani negativci koji će tek kasnije zaigrati ulogu, i onda tu imamo dve loše i odbojne stvari - namerno i neskriveno građenje univerzuma koje samim tim nema payoff u samom filmu plus masu melodramskih i beskrajno naivnih i tupavih scena.

Hemsworth je već razgažen profesionalac i on sve ovo uredno radi, nema tu sad mnogo dilema i lutanja, posao se mora raditi i kad se pije i kad se ljubi i kad se puca, ali prosto ovo je film koji odlikuje franchise fatigue a da zapravo još i nije postao franchise u punom smislu, a postaće jer Netflix to sebi može da dozvoli.

Kada Rake ode u "penziju" koja izgleda isto kao ona Thorova kad se ugoji i živi u onoj nekoj kući - više se ni ne sećam u kom filmu - stvar postaje tragikomična, kao da su se upleli razni filmova koji se više ni ne mogu rasplesti.

Prvih 25 minuta nema akcije, pratimo da li će se Rake oporaviti od onoga što je delovalo kao pogibija u prvom filmu ali je sada samo jako teško ranjavanje. Postavlja se pitanje zašto se time bavimo 25 a ne 2,5 minuta kad smo ionako u trejleru videli da Hemsworth uredno baca ljude s voza, prilično krepak. Kad preživimo taj promašen uvod, kreće prva akciona scena, neprekinut kadar koji kreće noću i završava se danju, i traje 21 minut, i to je onako tehnička bravura ali za razliku od smislenih akrobacija tog tipa iz CHILDREN OF MEN i sličnih naslova ovde je to čista konstrukcija bez ičeg organskog u sebi i bez elegancije, izgleda kao neka situacija iz igre gde silom prilika kamera prati junaka jer je prosto to koncepcija pa nekad vidimo nešto lepo a nekad baš i ne, i to onda nije film već neka estetika igre, ali bez dramaturgije koja bi to ispratila.

Drugi krupan set-piece je bitka u Beču gde se negativci obučeni kao Čečeni u Bahmutu, bez ikakvog smisla i logike, i tu se očigledno ide na neku stripovsku estetiku gde jedan od pucača izgleda kao Russian iz Punishera i tako neke budalaštine se zbivaju.

Hargrave se naravno snalazi sa akcijom, i sve je to na nivou, ali sada zaista imamo problem prevelikog vremena utrošenog na likove i na univerzum a bez svrhe, što pritom dovodi do toga da i akcija slabije funkcioniše jer prave investicije u likove nema.

Gruzija izgleda kao iz nekog Avi Lernera u Bugarskoj, samo sa više para i više statista ali to je taj look.

Sve u svemu, EXTRACTION 2 pati od velikih grešaka, mnogo toga promašuje, ali u redu, ima tu nekog hardvera koji moramo poštovati i ima Hemsworth. Ipak, plašim se da ovo sve prerano kreće putem FAST AND THE FURIOUS.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment