Saturday, June 10, 2023

NUCLEAR NOW

NUCLEAR NOW Olivera Stonea je specifična zverka među savremenim dokumentarnim filmovima.

S jedne strane on je po svom izrazu prilično moderan, Stone ga gradi prevashovno iz arhive sa vrlo malo talking headsa a i oni su prisutni samo onda kada je prosto bilo šta drugo nelogično. Opet, sam montažni postupak je old school u pogledu sovjetske škole građenje smisla iz materijala i postiže izuzetnu propulzivnost i energiju u izlaganju. Tonski, verbalni deo vodi Oliver Stone kao narator, kako iz voiceovera tako i u samim scenama na lokacijama gde obilazi objekte i ljude. U tom pogledu Oliver Stone ne samo da je autor već je i izražajno sredstvo i podjednako je efektan i kao autor i kao interpretator vlastite vizije. Stigle su ga godine ali je snažan i harizmatičan.

S druge strane, Oliver Stone je zauzeo stav i on snima jedan pokušaj da nas ubedi u nešto. Kao i kod atentata na JFK, on ovde ima jednu krajnje racionalnu ali u savremenoj kulturi radikalnu tezu - da je budućnost energetike zapravo nuklearna, i da to nije više pitanje odluke već je neizbežno.

Kod Stonea uvek ima i doza trilera, ovde je na delu zavera petro-bilijardera, "sedam sestara" u kasnijoj saradnji sa Gazpromom koje su prvo opstruirale nuklearke a zatim nalazile razne načine da promovišu svoje proizvode sve do prirodnog gasa koji se proglašava za ekološko rešenje iako ima i ugljendioksidno i metansko zagađenje.

U tom ubeđenju, Stone nam izlaže svoj stav. Film nije u tom smislu ni trunku prikriven - on je otvoreno zastupanje povratka nuklearne energetike na globalnu scenu.

Kao takav film će naravno stvarati polarizaciju. Kao neko ko je odrastao okružen ETFovcima koji veruju u nuklearnu energiju, nisam bio previše šokiran argumentacijom, ali verujem da bi većini građana, ovaj film mogao da zaliči na neku bizarnu propagandu poteklu iz neke manjine neobičnih ljudi.

U tom smislu, snaga Stoneovog ubeđenja je tu, ali ovo nije JFK gde smo preko njega otkrivali osnovne pojmove. Ovog puta znamo mnogo više i osećamo veći otpor prema idejama koje žustro zastupa.

Otud, samo Stone je u stanju da snimi film koji nešto afirmiše i završava se optimističkom slikom sveta oko kog ćemo se i dalje raspravljati.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment