Sunday, June 4, 2023

LOVE TO LOVE YOU, DONNA SUMMER

Roger Ross Williams i Brooklyn Sudano snimili su vrlo upečatljiv dokumentarni film o Donni Summer za HBO pod naslovom LOVE TO LOVE YOU, DONNA SUMMER iskoristivši pristup do sada neviđenoj arhivi i gradeći vizuelni aspekt filma isključivo na bazi tog materijala.

Naime, pored svih mogućih arhivskih materijala koji postoje o Donni Summer a nastali su u sklopu njenog zvezdanog uspona i karijere, ona je kupila kameru relativno rano u svom životu i jako puno se snimala sa porodicom i prijateljima, tako da je i puno tog materijala našlo svoje mesto u filmu.

LOVE TO LOVE YOU, DONNA SUMMER u zvučnoj slici ima naravno njenu muziku, ali i ispovesti kako njene tako i njene porodice i važnih ličnosti iz njenog života.

Njen naizgled gladak put kroz svet muzike podstaknut uspehom u vreme disko groznice, zapravo je mnogo komplikovaniji, kreće iz Bostona - grada negostoljubivog za crnce, preko Nemačke gde nastupa u lokalnoj postavci KOSE, potom peva šlagera i upoznaje Giorgio Morodera, i potom preko Neila Bogarta i etikete Casablanca koji je afirmišu u Americi i dovode nazad u domovinu da zauzme jedno od najviših mesta u panteonu pop muzike.

Njen život ima sve predispozicije jedne priče o putu do zvezda kroz trnje ali i neke bizarne zaokrete kao što je okretanje religiji kojim je odbila ogroman deo svoje fanbaze koju su činili homoseksualci.

Film je nenametljiv u pogledu izlaganja hronologije i činjenica, ali je na kraju koherentan i referentan. Međutim, impresivan je u svojoj vizuelnosti jer ova arhiva zaista uspeva da nam pomogne da prodremo negde do same Donne Summer i razumemo bolje ono što je osećala i što je pokretala. Malo koji film uspeo je da tako vizuelno potkrepi ono što bi inače neko izneo samo kao utisak.

Brooklyn Sudano je Donnina kćerka, dakle film ima tu porodičnu dimenziju, i oblikovan je sa idejom iskupljenja. To mu daje dozu subjektivnosi, ali ne umanjuje efekat onoga što u njemu zaista funkcioniše.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment