Sunday, June 4, 2023

YOUNG WARRIORS

Lawrence David Foldes je snimio film YOUNG WARRIORS kao neformalni nastavak svog producentskog ostvarenja MALIBU HIGH. U ovom filmu junaci iz narečene škole posle mature odlaze na koledž i kada sestra jednog od njih biva silovana oni svoj fray boy život zamenjuju životom noćnih osvetnika koji preko dana na časovima problematizuju pitanje pravde u društvu.

Film zvuči suludo kad se prepričava, znam, ali takav je i kad se gleda. Naime, ovo je film koji kreće kao frat komedija, onda se pretvara u tvrd exploitation koji usput traži i neku vrstu socijalne dimenzije. Producirali su ga Golan i Globus te ako znamo šta oni žele, to jesu i dobili, ovo jeste između ostalog i vigilante film a to je format s kojim su oni dobro prolazili, setimo se DEATH WISHa, međutim nesporna je namera i da bude nešto više od toga.

Direktor fotografije je legendarni Landisov saradnik i veteran porno industrije Mac Ahlberg, montažer je Ted Nicolau, a poseban kuriozitet je da je za Foldesa film izgleda delimično ili u celosti režirao nepotpisani Deran Sarafian - danas doajen američke televizije, ali početkom devedesetih je on bio stasao u zanimljivog B-autora. Ovaj film iz 1983. je njegov baš rani rad kad je on lično bio u tvrdoj low budget fazi kao klinac - mada sam film nije snimljen potpuno bez ičega.

Ernest Borgnine i Richard Roundtree su potpisani kao zvezde ali su sporednjaci, igraju oca silovane devojke i njegovog partnera, obojica detektivi, i nemaju znatniju ulogu u priči ili zapaženo prisustvo na ekranu.

Ova žanrovska mešavina ne funkcioniše niti je bilo koji od žanrovskih segmenata dobro izveden. Ipak, ko izučava vigilante film, svakako baš zbog te mešavine, iako neuspele, treba da ga vidi.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment