Friday, June 30, 2023

DISOBEDIENCE

Sebastian Lelio je posle osvajanja "oskara" za strani film snimio film DISOBEDIENCE po romanu Naomi Alderman sa Rachel Weisz i Rachel McAdams u glavnim ulogama.

Kao i UNA MUJER FANTASTICA i ovo je priča smeštena u queer milje, ali nije toliko radikalna. Postavka je veoma jednostavna. Imamo dve ženske zvezde u priči o "zabludeloj kćeri" koja se vraća u svoju ortodoksnu jevrejsku zajednicu u Britaniji i obnavlja nekadašnju lezbejsku vezu sa starom ljubavlju koja se u međuvremenu udala za mladog perspektivnog rabina.

Film je smešten u sadašnje vreme i u nekoliko segmenata priče donosi svežinu u ovo zapravo jednostavnu priču o zabranjenoj ljubavi i ličnim izborima koji nose mogućnost oslobođenja ali i rizike.

U tom smislu, kako sredina suštinski više nije i ne može da bude represivna, tako je i prikaz konzervativne verske zajednice interesantan jer je u suštini ambivalentan i bez tipične melodramske opredeljenosti i predznaka koji bi se očekivao.

Lelio je snimio u suštini jednostavan film, u svakom pogledu podignut angažovanjem velikih zvezda, što je povisilo i očekivanja. Međutim, on njima bez teškoće uspeva i da doraste.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment