Friday, January 6, 2023

FUNNY PAGES

FUNNY PAGES Owena Klinea je više nego uspešan rediteljski rad Owena Klinea, sina Kevina Klinea i Phoebe Cates. On pravi ovaj film u zaista klasičnom filmmakerskom maniru, režira, piše scenario, montira i igra glavnu ulogu.

A Owen Kline se izuzetno snašao u svim tim ulogama. Naročito jer je i film takav da se vrti oko glavnog junaka, mladog strip crtača koji želi da se usavrši i probije i da bi to postigao odlazi od kuće i kreće da radi bedno plaćene poslove i živi u uslovima koje je teško zamisliti.

Komične situacije proističu iz same postavke ali i iz veoma vešto izvedenih i uklopljenih gegova koje Kline dobro izvodi u svakoj od svojih funkcija.

Faktura slike evocira socijalne melodrame sedamdessetih, iako se film dešava sada i Kline to veoma zanimljivo koristi kako bi evocirao epohu u kojoj su ovakve filmove snimali Elliott Gould ili George Segal kao glumci, pa i Woody Allen kao kompletan autor.

Film je veoma moderan uprkos svojim retro zahvatima, i predstavlja jedan od najzanimljivijih debija protekle sezone i izbacivanje Owena Kleina u jednu benstillerovsku orbitu. Videćemo za koji put će se dominantno opredeliti.

Ljubitelji i poznavaoci indie filma i underground stripa nikako ne smeju da propuste ovaj film a ne treba ni ostali.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment