Saturday, January 14, 2023

DIVERGENT

Veronica Roth pisala je YA distopiju DIVERGENT i uprkos tome što nisam veliki fan tih kontinuiranih filmskih serijala gde nijedan film nije napravljen da stoji zasebno, i generalno ih izbegavam, ovaj serijal je imao tu privilegiju da se u njemu u raznim fazama zaista skupio veliki broj autora koje cenim. 

Prvi film radio je Neil Burger, žanrovski delatnik sa integritetom koji funkcioniše po obodima studio sistema odnosno snima studio-sized filmove za nezavisne producente i kao vodeći scenarista njegovog filma potpisan je Evan Daugherty, čovek koji je radio brojne studio franchise projekte.

Burger pre svega okuplja sjajnu glumačku ekipu oko Shailene Woodley i u njoj se nalaze njuške kao Theo James, Zoe Kravitz, Miles Teller ili Ansel Elgort i zasenjuju odrasli kast u kom je glavna Kate Winslet. I u tom pogledu danas je ova podela zaista who's who te holivudske generacije.

Film je solidno dizajniran, čak i više u atmosferičnoj fotografiji Alwina Kuchlera nego u scenografiji, a glumačka podela je očekivano fotogenična.

Problem nastaje u naraciji. Naprosto, ovaj film je malo relaksiran u ritmu. Nije dosadan ali nije ni dovoljno tenzičan. Deluje da je spor, mada nije. Problem je u samom postupku. Naime, nije nužno da se u filmu dešavaju neke neverovatno inovativne stvari da bi bio interesantan, čak i skroz predvidiv narativ može biti efektan ako se uradi sa ubeđenjem, svežinom autora itd. No, u tom slučaju je bitno da se junaci bore, imaju cilj, prolaze transformaciju a ne da se ih autor prenosi iz jedne do sledeće tačke.

Ovde Burger i mi sa njim, znamo da nas čeka sledeća stanica i da bismo do nje stigli, nema te borbe, nema te energije i dinamike. Naprosto junaci prolaze kroz nešto što liči na borbu, nešto što je više obavezna figura nego transformacija. I to je u redu, ali ne čini veliki film, a naročito je film od 140 minuta što je dosta ozbiljan obim.

Film ima kraj, ali je po duhu priče, jer mi ovde ipak pratimo samo formiranje junakinje i tek treba da je vidimo u akciji, jasno da je on deo neke veće celine. Čini mi se da je ceo ovaj sklop događaja mogao biti drugačije obrađen kao celina a da ostavlja bolji utisak celovitosti.

Nažalost, čini se da su i producent i Burger znali da je ovaj film ipak samo uvod da nas zainteresuje za sledeći film, a sledeći za onaj film i to će dovesti do neprijatnog ishoda - najavljeni četvrti film koji zaokružuje priču nije snimljen jer je treći propao na blagajnama i saga je tako ostala nezaključena.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment