Monday, January 16, 2023

INSURGENT

INSURGENT je na istom mestu okupio Roberta Scwentkea i Briana Duffielda, međutim u njemu se spoj jednog od vrlo preciznih i zanimljivih reditelja mejnstrima koji ume da pronađe smisao u franchise pictureu i scenariste koji je svojim smislom za humor i kreativnošću obeležio proteklih pet godina, naprosto ne oseća.
Nota bene, Duffield je prvopotpisani ispred Akive Goldsmana i Marka Bombacka, obojice iskusnih kadrova u ovoj vrsti filma ali i drugačijih pisaca od njega. Međutim, ova adaptacija romana Veronice Roth je isprazna, preočigledno napravljena kao "spona" između dva nastavka i ne uspeva da ima ništa slično integritetu samostalnog filmskog ostvarenja.
Schwentke je režirao ovaj i sledeći film pa je njemu možda to imalo nekog smisla, inače teško je objasniti kako je sebi dozvolio režiranje jednog ovakvog naslova.
Što se Duffielda tiče, njegov rukopis se ni u jednoj jedinoj replici ili odnosu ne prepoznaje.
Posle INSURGENTA usledio je ALLEGIANT koji je bio promašaj i četvrtog, zaključnog filma nije ni bilo što je na neki način i najavilo lagano odumiranje YA ciklusa za Summit i Lionsgate.
Kasnije su snimili CHAOS WALKING sa idejom da počnu franšizu, film je iz više razloga bio težak flop ali je barem bio odličan.

No comments:

Post a Comment