Wednesday, January 11, 2023

OLEG: THE OLEG VIDOV STORY

Nadia Tass snimila je OLEG. THE OLEG VIDOV STORY po autobiografiji samog Oleg Vidova nudeći veoma zanimljivo viđenje njegovog veoma uzbudljivog života, gde se otvara puno pitanja, ostaje još nekih nedovoljno istraženih rukavaca koji su se mogli dotaći ali se filmu nikako ne može prebaciti što nisu.

Film je urađen veoma pedantno, sa sjajnim arhivskim materijalom, bogato opremljen raznim insertima, sa veoma pedantnim i diskretnim rekonstrukcijama, sagovornicima od kojih je samo par esencijalno zaista ali nijedan nije slab i nažalost jednom velikom manom - a to je ipak jedan slavljenički ton u završnici filma gde se prosto bez nekog velikog razloga poslednje godine njegovog života postavljaju maltene kao neki hagiografski polupromotivni film što unekoliko pojeftinjuje sve što je do tada viđeno.

Film je doduše pravljen za najširu publiku, možda i više za televiziju nego za bioskop i namenjen je gledaocima sa Zapada koji ne znaju baš sve o SSSRu kao mi. Međutim, uprkos tome što ima infodumpovanja ono je dobro urađeno, maltene školski po svojoj efikasnosti.

Vidovljeva sudbina je neobična i u izvesnom smislu tragična. Da ovaj film nije nastao pod velikom kontrolom njegove porodice, rekao bih čak da je ovde dosta nekih očiglednih detalja ostalo nepreispitano a to je da su bar dva, ako ne i sva tri Vidovljeva braka bila iz koristi - jedan ga je koštao svega a druga dva su poslužila da se izvuče.

Isto tako za nas je zanimljivo to da je značajan deo svoje karijere proveo radeći u SFRJ, od gostovanja u Bulajićevoj NERETVI, pa nadalje, SFRJ je bila maltene jedina strana zemlja u koju je mogao da ide da radi a na kraju ju je iskoristio kao odskočnu dasku za svoj prebeg na Zapad.

Priča o prebegu na Zapad je jako uzbudljiva, sa sve utakmicom Zvezde i Dinama koja igra značajnu ulogu. Cela ta priča zaslužuje maltene zaseban film i bilo bi dobro čuti i neku drugu verziju osim Olegove.

Ukupno uzev, ovo je luksuzan, dobro opremljen biografski dokumentarni film napravljen u spomen na značajnog glumca, pod pokroviteljstvom porodice. Kao takav ima određena ograničenja ali je i dalje veoma inspirativan za diskusiju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment