Sunday, January 18, 2015

VICE

Pogledao sam VICE Briana A. Millera, jedan istovremeno rutinski a opet atipičan B-film koji veću budućnost može imati na kućnim formatima nego u bioskopima, koji ima očekivane a opet neobične probleme.

VICE je DTV film koji je produkciono za nijansu iznad tog nivoa a opet nije blizu bioskopskog filma. Miller je bivši kaskader, daleko je on nekog jako veštog autora, čak nije nešto preterano kreativan ni u akcionim situacijama, ali opet reč je o korektno, sterilno realizovanom delu. Ipak, filmu nedostaje budžet kako bi ta korektnost ostavila utisak spektakla a nedostaje mu i autentično obeležje kako bi se izborio za pažnju gledalac sa tim sredstvima kojima je raspolagao. 

Scenario koji je Miller realizovao je SF triler o kiborzima, tema koja je i u znatno boljim inkarnacijama, recimo vrlo sličnom SURROGATESu rezultirala dobrim filmom koji nije našao odzive publike. Ovde rezultat nije odličan, a odziv publike će verovatno biti još manji. Rezultat opet nije ni najgori koji se može zamisliti i po svojoj pukoj korektnosti podseća na Millera.

Konačno ovo je film u kome su headlineri Thomas Jane i Bruce Willis iako ni jedan ni drugi nisu zapravo headlineri. Willis igra glavnog negativca ali je film strukturiran tako da se taj negativac vrlo malo pojavljuje i u najvećem delu se ispoljava kroz sastanke i zabrinute diskusije u situation roomu, bez mnogo angažmana. Dakle, Willisova uloga nije baš cameo ali nije ni mnogo više od toga. S druge strane. Jane igra glavnog junaka, i formalno zbilja jeste glavni glumac ali je ovo redak slučaj u kome neko ko je glavni glumac ima tako ograničen screentime. U podeli inače ima nekoliko prijatnih iznenađenja kao što je recimo Bryan Epstein iz HOW TO MAKE IT IN AMERICA, ali se čini da su svi ti likovi tu kako bi prikrili koliko Jane kao glavni detektiv i Willis kao glavni negativac zapravo malo prisustvuju dešavanjima na ekranu.

U tom pogledu VICE je dosta logičan. Verovatno je reč o produkciji koju su Jane i Willis odradili kao tezgu sa minimumom učešća. Međutim, samim tim su dvojica glavnih antagonista pasivizirani i veliki teret pada na glavnu glumicu koja je dobra da igra hladnog robota ali ne i da ga plasira do nivoa glavnog junaka i razne druge sporedne pozitivce i negativce.

Filmovi koji kapitalizuju na imenima poznatih glumaca koji se nakratko pojavlju nisu retkost, ali filmovi u kojima se glavni junak kratko pojavljuje ipak jesu i VICE je jedan od njih.

Dok je za Willisa jasno da je svoje ime spreman da troši za veliki novac u zamenu za malo rada, nije mi do kraja jasno zašto se Jane čuva. Ali, po svemu sudeći ovo je novi model, “glavnog lika sa ograničenom odgovornošću”.

Takav raspored vremena na ekranu neumitno dovodi do toga da neki problemi scenarija i režije postanu još očigledniji jer nema glumačke harizme da ih pokrije, ali pitanje je i da li bi se neki iskusniji i bolji reditelj od Millera bolje snašao da je snimao film u kome glavnog junaka nema baš puno u akciji.

VICE je film koji je kritika izgazila što je opet nezasluženo. Prvo, iz same produkcije je jasno da je ovo rad koji se ne može porediti ni sa Willisovim pa ni sa Janeovim vrhuncima, ali u domenu u koji je plasiran stoji kao podnošljiv programmer za kućne formate.


 * * / * * * *

No comments:

Post a Comment