Wednesday, January 21, 2015

THE KARATE KILLERS

Šesti film izmontiran iz serije THE MAN FROM UNCLE režirao je Barry Shear. Ovo je takođe uspešan deo jer ima sve narativne atribute bioskopskog filma, Shear ga režira modernije nego druge kolege, sa više pokreta kamere, kamere iz ruke, jump cutova, muzikom sa više sinkopa, uplivom kontrakulture tog vremena. Shear je imao i “šareniju” postavku, Solo i Kuryakin putuju po celom svetu i traže kćer i pastorke naučnika koji je izmislio proces prerade morske vode za koji je zainteresovana zla organizacija THRUSH. Na tom putu upoznaju propale italijanske grofove, posećuju Swingin’ London šezdesetih, a finale je rezervisano za geisha house u Japanu i fabriku tajnog oružja u Polarnom Krugu. Film je prepun efektnih epizoda među kojima su i nastupi dvojice budućih Bond-negativaca Telly Savalasa i Curda Jurgensa.

Konačno, glavnog predstavnika THRUSHa u ovom filmu igra Herbert Lom, odlična bioskopska faca koja se dobro snalazi i u trilerskim i u komičnim interpretacijama.

Shear dobro spaja goofy rešenja svojstvena špijunskom filmu tog vremena sa humorom i akcijom, tako da film stilski deluje prilično konzistentno. U tom pogledu ton filma umnogome diktiraju žene i zapravo njihove reakcije na ponašanje muških likova umnogome pomažu “čitanje” situacija u žanrovskom pogledu i Shear time dobro vlada.

Ipak, ako imamo u vidu značajne filmove koje je Shear snimio, recimo ACROSS 110th STREET ovaj rad više ilustruje ono čime se većim delom on bavio, a ne ono po čemu je zapravo značajan.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment