Friday, January 9, 2015

TO TRAP A SPY

U sklopu priprema za izlazak ambiciozne ekranizacije idućeg avgusta, pogledao sam TO TRAP A SPY Dona Medforda, prvi film kompiliran iz epizoda serije THE MAN FROM U.N.C.L.E. Medfordov film iz 1964. godine ima puno svojstava bioskopskog rada, snimao ga je Joseph Biroc, međutim, televizijski koreni se osećaju pre svega u pogledu kamernosti i činjenice da se film zapravo svodi na nekoliko situacija, i zanemaruje potencijalne paralelne tokove. U vremenu kada su takve akcije bile česte, TO TRAP A SPY ipak ostaje u senci kompilacija kao što je I DEAL IN DANGER Waltera Graumana, nastale po seriji BLUE LIGHT.

Specifičnost Medfordovog filma je u tome što je on premontiravao materijal pilot epizode koja je potom odbačena i dosta menjana tako da prvi film zapravo nije uhvatio "duh" serije koja se potom bitno transformisala, uvodeći sovjetsklog partnera sa Napoleona Soloa, zamenjujući lik šefa itd.

TO TRAP A SPY je bio jedan od nusproizvoda fame oko Jamesa Bonda, solidan second feature na tadašnjem repertoaru, ali i u toj konkurenciji, bilo je boljih radova.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment