Wednesday, January 21, 2015

THE SPY WITH A GREEN HAT

Pogledao sam peti film u seriji kompilacija iz THE MAN FROM UNCLE. Joseph Sargent, prekaljeni TV veteran režirao je THE SPY WITH A GREEN HAT, do sada najbolji film u serijalu. Vaughn i McCallum su na uobičajeniom nivou kao Solo i Kuryakin ali su Jack Palance kao nesigurni zastupnik zle organizacije THRUSH, Leticia Romano kao vatrena Italijanka koju Solo sreće tokom misije i Janet Leigh kao psihotična vixen-negativka odlična pojačanja koja uz dobro vođen zaplet, nacističke naučnike i vrlo goofy plan negativaca za globalnu dominaciju aduti kakve raniji radovi naprosto nisu imali.

Sargent uspeva da u potpunosti eliminiše sve elemente koji bi odavali jak utisak na THE SPY WITH A GREEN HAT nije film, a doza humora i uspelih gegova je na visokom nivou. Tom efektu doprinose i mnoge dobro poznate stileme kao recimo etnički stereotipi o italijanskim gangsterima kojima se ovaj film, ili televizijski diptih poigrava. 

Sargent priču vodi sa puno energije, izlaganje likova i situacija je dinamično, sa puno vrcavosti, a za razliku od njegovog prethodnog učešća u serijalu i scenografija je mnogo višem nivou tako da uprkos nižem budžetu ovaj UNCLE rad neće da se osramoti ni u poređenju sa Bondovima, uprkos svom televizijskom poreklu i vidno nižem budžetu.

Neki izvori navode da je Barry Shear bio ko-reditelj ovog filma, međutim, nisam uspeo da nađem nekakve dokaze ili argumente za to. U ovoj fazi serije, Shear jeste radio UNCLE ali niti je radio epizode iz kojih je ovo kompilirano, niti bih mogao da konstatujem na koji način bi se ta ko-režija mogla ostvariti.

No, Shear, jedna zanimljiva figura američke televizije i filma tog doba, režirao je sledeći film u seriji.

 * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment