Saturday, November 1, 2008

BURN AFTER READING

Pogledao sam BURN AFTER READING Braće Coen.

Što se mene tiče, koliko god da neke njihove filmove volim, podjednako sam nezadovoljan skorašnjim outputom a BURN AFTER READINGsadrži neke paradigmatične nedostatke ove faze. Naime, BURN AFTER READING je, ako zanemarimo očiglednu visoku kompetenciju Braće Coen u zanatskom smislu i uticaj u Holivudu koji im je obezbedio vrhunske zvezde, na nivou nekog indie showcase filma kojim se predstavlja reditelj koga svakako na osnovu ovoga neću upamtiti, niti ću sa nestrpljenjem čekati njegov sledeći film.

Ovaj film je naprosto nezreo, na nivou scenarija je nezaokružen, u pojedinim aspektima čak i naivan u izvedbi, usled čega gubi svaku znakovitost, a na nivou farse je suviše sterilan i konvencionalan. Stoga, ja ne znam čak ni u grupu njihovih filmova ovaj spada. Svakako nije bioskopska komedija kao O BROTHER a nije ni neo noir kontemplacija kao FARGO, a ono što sigurno nije ni linija novotkrivenog patosa iz NO COUNTRY.

Štaviše, BURN AFTER READING je negde između FARGO i recimo INTOLERABLE CRUELTY, između indie mušičavosti i mejnstrim umivene komedije. Ipak, vreme ih je pregazilo i za to su sami krivi. Kada su producirali film BAD SANTA, nesvesno su snimili film koji ni sami ne mogu dadostignu a u komediju su uveli novitete koji njihov rad čine suvišnim.

Naprosto, Coenovi su do te mere uticali na mejnstrim i toliko su apsorbovani u glavno tkivo američkog filma da su se sami pretvorili u vlastite epigone.

A u voom konkretnom ostvarenju se oseća kako ni njihova vlastita podela više ne veruje u projekat. Clooney i pitt šmiraju kao nikada u karijeri, možda baš zato što im s jedne strane drago da rade sa Coenima a s druge, paradoksalno odavno nisu glumili u ovako banalnom filmu. Ma koliko to žalosno zvučalo za Coene ali i Pitt i Clooney regularno i vrlo često rade sa autorima koji su zapravo danas zajebaniji od njih.

Prošlo je vreme kada su zvezde dolazile kod Coena po edge. Štaviše, današnje zvezde poput Pitta i Clooneya sve manje i rade neku fluffy komercijalu, a i kad se radi komercijala rade sa respektabilnim rediteljima.

Stoga, naravno, kumovi američkog nezavisnog filma i ljudi koji su među zaslužnima što je došao u žižu interesovanja zaslužuju pun respekt, međutim čini se da upravo oni imaju najmanje koristi od revolucije koju su pokrenuli.

Štaviše, pozitivne promene koje su pokrenuli u Holivudu čine da su oni sami postali suvišni.

U takvom kontekstu njihov minoran film 8za razliku od ranijih) zaista nema kapacitet da na bilo koji način privuče ozbiljnije interesovanje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment