Tuesday, November 18, 2008

L' AVOCAT DE LA TERREUR

Pogledao sam L' AVOCAT DE LA TERREUR Barbeta Schroedera, courtesy of Ginger i oduševljen sam.

Ne samo da je Schroeder napravio najkompletniji pogled na Jacques Vergesa (a nije prvi koji je to pokušao da uradi), nego je uspeo da zaista zarobi tu erratic atmosferu thirdworldisma u Evropi od pedesetih pa sve do kraja osamdesetih.

Ništa što se danas dešava na planu politike i terorizma nije suštinski novo, izuzev masovne spremnosti arapskih terorista da se žrtvuju. Štaviše, svet je u određenim periodima kao što pokazuje ovaj film imao čitavu mrežu najrazličitijih ideoloških koncepcija čije su se energije slivale u jednu veliku antiimperijalističku pesnicu.

Verges je bio u centru tog vrtloga zbog sme prirode svoga posla. On je na sudu branio ljude sa prve linije koji su obavljali terorističke zadatke, ali je isto tako bio i posrednik između odmetnika i zapadnih vlada i osmišljavao je pravne moduse ispunjavanja raznih ciljeva.

Schroeder je od jedne poznate priče ponovo uspeo da napravi uzbudljiv narativ. Političku priču koju manje-više svi znamo obogatio je intenzivnim ljubavnim pričama od kojih Verges nije prezao ni u najdramatičnijim situacijama, ili suočen sa najnezgodnijim ljudima kao što je recimo Carlos Šakal.

Isto tako Schroeder je imao priliku da snima visokobudžetni dokumentarni film tako da je zaista mogao da poseti mnoge lokacije i ljude, među kojima su najzanimljviji svakako visoki funkcioneri Crvenih Kmera, a među njima i Brat #2 lično.

Ipak, moj favorit je stari švajcarski nacista Genoud koji je u svojoj istrajnoj borbi zanacistčku stvar, smatrao da su Arapi nasavljači Hitlerove politike protiv Jevreja i bio je umešan u finansiranje Palestinaca kao i odbrane nacističkih zločinaca na sudu.

Svakako, za nas je zanimljiva i Neda Vidaković. Jedan moj poznanik je poznaje tako da ću se uskoro javiti sa detaljnijim backgroundom od ovoga što nudi film. Gde je akcija, tu su uvek i Srbi. Inače, svojevremeno sam upoznao pilota koji je vozio avion kojim je Carlos napustio Beograd. sa njim, Nedom, dolascima Abu Nidala u SFRJ, itd. mislim da već ima dovoljno materijala za dokumentarac o ulozi SFRJ u arapskom terorizmu.

Ljubitelji teorija zavere će naročito uživati kad vide da se u filmu, na sve ovo još pominje i jerusalimski muftija.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment