Saturday, November 29, 2008

RED BALL EXPRESS

Pogledao sam RED BALL EXPRESS Budda Boettichera, courtesy of Ginger.

Boetticher je moj najdraži vestern reditelj i svakako među najdražim rediteljima svog vremena. Njegov svedeni, mišićavi stil postao je uzor za mnoge svari koje sam kqasnije voleo na filmu. To je naravno najbolje izraženo kroz njegove filmove sa randolph Scottom, inače jednim od najčuvenijih holivudskih homoseksualaca što celom Boetticherovom mačizmu daje posebnu dimenziju.

RED BALL EXPRESS nije kanonski Boetticher, pošto nije vestern,nema randolpha Scotta i muško-muški odnosi nisu toliko akcentovani. Film jeste smešten u vojsci i prirodno jeda film govori o muško-muškim odnosima, međutim, pošto se bavi nizom različitih sudbina nijedan odnos nije dovoljno razrađen da bi bio boetticherovski.

Film je s druge strane u njegovom maniru vrlo efikasan, zanimljiv, precizan i uspeva da od priče o vojnicima koji su kamionima donosili municiju, hranu i gorivu Pattonoj armiji u Francuskoj napravi solidan B-film. Isto tako, jasno je da ovaj film iako govori o WW2 zapravo kanališe propgandnu motivaciju za rat u koreji. Propblem je u tome što je od nekih B-filmova Boetticher pravio klasike, a od nekih propagandnih filmova (kao što je recimo dokumentarac o kamikazama) i više od jednostrane propagande.

Ovaj film naprosto pokazuje njegovu vrhunsku kompetenciju u časovima kada nije bio autorski nadahnut.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment