Sunday, November 23, 2008

GARDENER OF EDEN

Pogledao sam GARDENER OF EDEN Kevina Connollyja, courtesy of Ginger. Pre neko veče sam, posle gledanja BODY OF LIES govorio o respektu prema Di Capriu, i evo filma u kome se pokazuje da je vrlo lucidan producent.

GARDENER OF EDEN je film koji maltene nije ni imao distribuciju, ne znam ni da li je izašao u Americi van festivala. Ipak, radi se o vrlo zanimljivom indie filmu koji je znatno intrigantniji od većine koja dobija kakvu takvu pažnju.

Kevin Connolly je ugledan mladi glumac, Di Capriov ortak koji je najpoznatiji po ulozi Erica u ENTOURAGE. On u ovom filmu ponavlja deo hemije ENTOURAGE, pre svega kroz priču smeštenu u New Jersey odakle dolaze junaci ove HBO serije a i kroz pojavljivanje Jerry Ferrare. Ovaj film je smešten u milje u kome bi junaci ostali da nisu uspeli u Holivud. Čak postoji i jedna iroonična epizoda o jednom od drugova koji nije uspeo u Holivudu i izvršo je samoubistvo.

Connolly odlično gradi atmosferu izolovane zajednice u kojoj je klasni pritisak prejak, svaka greška pri pokušaju da se ode dalje se skupo plaća i sinovi su determinisani sudbinama svojih očeva koje su jedini neomit na koji mogu da se oslone. Glavni junak je pritisnut opskurantističkom sudbim dede veterana WW2 9i oca, veterana vijetnamskog rata čija energija ga gura preko ivice vidžilantizma kada sticajem okolnosti sasvim slučajno savlada i prebije čoveka za kog se ispostavi da je lokalni silovatelj. On postaje neka vrsta lokalne zvezde i pošto je već prilično besciljan odlučuje da postane lokalni vigilante.

U toj nameri nikada ne postane previše konkretan, iako ima par akcija, međutim odlično je kako se distancira od sistema. Ono što je još zanimljivije jeste to da kako se distancira od poroka i kako je sve kritičniji prema slabostima sistema, tako svi počinju da ga percipiraju kao nekoga ko je poludeo. I on na neki način i jeste poludeo pošto se gubi ta opna koja odvaja regularnog čoveka od psihotičara.

Evidentan uticaj na GARDENER OF EDEN je TAXI DRIVER,međutim dok je Travis Bickle bio u ratu, junak ovog filma nije i jako je frustriran zbog toga. Isto tako, GARDENER OF EDEN nema tako konačan fatalistički kraj kao TAXI DRIVER i koncipiran je kao origin story za nastanak nekog vigilantea. Prava je šteta što film nije privukao više pažnje pošto bi nastavak zaista mogao da bude interesantan.

najslabiji deo filma je ljubavna priča koja je bila potrebna i potpuno je u rdu da bude između ta dva lika, ali mislim da je ženski lik žrtve silovanja dosta bledo postavljen. Iako mislim da je u redu da junakinja ne bude preeksplicitno traumatizovana silovanjem, ovaj lik je prosto suviše bled i nije jasno kakvu kopču može danapravi sa junakom koji je toliko edgy...

Connolly na planu inscenacije ne donosi ništa novo ali solidno se drži linija koje su već ranije iscrtali Scorsese i ekipa koja je usledila potom. Iako je film mogao da postane talking heads drama, Connolly to vrlo efinasno razbija na filmične segmente. U tome mu pomaže i iskusni DP Lisa Rinzler čiji je opus zaista prava mala enciklopedija američkog nezavisnog filma.

Lukas Haas je vrlo indie kao troubled glavni junak, i pruža solidnu ulogu. Ipak, sasvim je jasno zašto haas ikada nije postao headliner major filmova. Giovanni Ribisi je briljantan u liku lokalnog narkodilera i to je možda i najbolje napisan lik sa vrlo ubedljivom i autentičnom filozofijom i porodičnim fatumom. David Patrick Kelly je freaky in a good way u ulozi oca glavnog junaka.

GARDENER OF EDEN je solidan film koji ima crossover potencijal i čudno je da je tako zanemaren u indie krugovima. Kevin Connolly pokazuje potencijal kao reditelj i nadam se da će snimiti još nešto.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment