Tuesday, September 16, 2008

THE ONE THAT GOT AWAY

Pogledao sam THE ONE THAT GOT AWAY Paul Greengrassa.

Reč je o TV filmu koji govori o neuspeloj misiji osmočlane patrole SAS kojima je zadatak bio da unište konvoj sa Scud raketama tokom Pustinjske Oluje. Međutim, sudeći po Greengrassovom prilazu, koji je svakako iz liberalne vizure, njhiova akcija je bila nepažljivo planirana, puna javašluka u svim segmentima uključujući obaveštajce i logistiku.

Tako su se oni našli iza neprijateljskih linija, od osmorice trojica su poginula, četiri su zarobljena a jedan je uspeo da pobegne. Greengrass tumači njihov neuspeh kroz seriju grešaka koje su krunisane neslaganjem unutar jedinice. Na Greengrassovom filmu konsultant je bio Chris Ryan, onaj koji je uspeo da pobegne. Međutim 1999. izašao je film u kome je ekranizovana knjiga zarobljenog Andy McNabba komandanta jedinice koju je radio stari TV reditelj Tom Clegg a scenario je pisao pisac EDGE OF DARKNESSa, Troy Kennedy Martin. Još uvek nisam gledao taj TV film ali pogledaću i njega da bih kompletirao sliku.

Greengrassov film je vrlo uzdržan u pristupu, ne pokušava da stvori simpatije prema pripadnicima SASa tako da ova ratna priča deluje kao dosta suv, objektivan prikaz događaja. Videću da li se BRAVO TOW ZERO razlikuje u prilazu.

U svakom slučaju, u ovom TV filmu, Greengrass pokazuje da na TV budžetu, u Južnoj Africi može da postigne film look. Ipak, u ovom filmu još uvek nema njegovog kontrolisanog dokumentarizma po kome je poznat u svojim BOURNE filmovima.

Zaključenje sa natpisom da je i posle misije SAS, pet godina kasnije Saddam još uvek na vlasti, čini film malo konfuznim i približava ga klišeu patriotskih TV filmova. Naročito, ako imamo u vidu da su Iračani prikazani kao neprijatelj koji je prilično civilizovan, bez prevelikih odskakanja od ratnih konvencija. Moguće je da je takav natpis nametnula televizija ili da je Greengrass želeo da poentira besmisao Pustinjske Oluje.

U svakom slučaju, THE ONE THAT OT AWAY je odličan uvod u novi Greengrassov film o ratu u Iraku, GREEN ZONE.

No comments:

Post a Comment