Monday, September 8, 2008

KRVOPIJCE

Žika, Kunac i ja smo komisijski pogledali KRVOPIJCE Dejana Šorka. Ovaj danas već zaboravljeni naslov nije izgubio previše na relevantnosti, naročito ako uzmemo u obzir da u vreme svopg izlaska nažalost nije bio previše relevantan.

KRVOPIJCI su na liniji šijanovskog, i kovačevićevsko-pajkićevskog tretmana horor žanra i porodičnih odnosa, i mislim da je prilično jasno da je Šorak pre svega pokušao da se vodi šijanovskim putem u reinterprtaciji žanra, mešajući high gothic motive sa hipertrofiranom pseudo-aristokratskom crtom i sukob urbanog-ruralnog i aristokratskog-malograđanskog u savremenom okruženju.

Porodični odnosi među Šorkovim junacima su na liniji MARATONACA i BALKANSKOG ŠPIJUNA, dakle kovačevićevski, a žanrovski detalji su na tragu DAVITELJA dakle pajkićevski. Ipak, kada se koristimo ovim definicijama treba imati na umu da porodični odnosi nisu toliko radikalni i bizarni kao kod Kovačevića a da odnos prema žanru nije toliko pun referenci kao kod Pajkića.

Ono što je sprečilo Šorkov film da bude totalni crowd pleaser ili barem cult klasik kao Šijanov rad jeste prilična uzdržanost njegove glumačke podele koja celu osu stvar igra vrlo ozbiljno. što je odlično, ali je problem u tome što je kadriranje arhaično, gotovo naivno i mnogo bliže upravo nekoj vrsti komedije bazirane na glumcima. A glumci su suviše uzdržani da bi tu komediju isporučili.

Drugi problem je svakako sama struktura priče. Iako film nije dosadan, čini se da glavbi zaplet filma počne prekasno u odnosu na minutažu, tako da zanimljivi detalji ostaju nerazvjeni, uključujući i sam kraj koji je bio pripreman da bude velika poenta a na kraju od toga nije bilo ništa.

Ipak, KRVOPIJCI, naročito izmešteni iz konteksta trenutka u kome su izašli i tretirani kao retro, deluju kao vrlo zanimljivo gledalačko iskustvo. Film donosi barem dva zaista ingeniozna scenaristička rešenja na nivou pojedinačnih scena koji daju naročit dah svežine filmu i dostojni su američke produkcije.

Isto tako taj retro šmek mu daje i izvesni goofiness u kome smo sinoć, uz odličnu lojaničku rakiju zaista uživali.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment