Monday, September 8, 2008

THE INFILTRATOR

osle deset godina sam pogledao THE INFILTRATOR John Mackenziea.

Nije toliko dobar kao prvi put kad sam gledao. I tada mi je delovao prilično naivno, sada mi deluje podjednako naivno s tim što zaplet sa nacistima koji očanički traže finansijera iz Amerike deluje razumljivije, tako da mi njihovo odavanje tajni u zamenu za kontakt sa bogatim nacistom deluje uverljivije, znajući srpski NGO sektor.

Ako imamo na umu da je film baziran na knjizi Yarona Svoraya, sagitašima poznatog pre svega po svojim nalazima o snuffu koji su često citirani u vreme promotivne kampanje za 8MM, pitanje istinitosti cele priče postaje dubiozno, pošto Svoray ima imidž oportunog tabloidnog novinara. Ipak, centar za istraživanje Holokausta Simon Wiesenthal se pominje u filmu tako da valjda nije sve izmišljotina.

U svakom slučaju, ova tema je na HBO tretirana prerano. Imajući u vidu sadašnji nivo ove produkcije siguran sam da bismo dobili klasik. Ovako, meni inače ekstremno drag reditelj Mackenzie uporno pokušava da Yaronovu priču smesti u okvire pitkog trilera sa jasno defiisanim pozitivcima i negativcima. Pošto je ograničen istinitom pričom, Mackenzie ne uspeva da napravi istinski uzbudljiv triler, a s druge strane formula pitog trilera čini da se izgubi utisak istinite priče.

Ipak, uprkos svemu INFILTRATOR je gledljiv TV film, i vrhunski prioizvod u kontekstu vremena u kome su zahtevi bili manji.

No comments:

Post a Comment