Monday, July 10, 2023

TOO SOON TO LOVE

TOO SOON TO LOVE je rani film Richarda Rusha koji je nastao kao B-naslov koncipiran sa vaspitnom funkcijom. U tom pogledu film u sebi umnogome duh pedesetih. Međutim, već 1960. godine, Richard Rush donosi nešto od duha koji će šezdesetih postepeno izrasti u Novi Holivud. Rush i scenarista Laszlo Gorog, emigrant iz Mađarske koji se bio specijalizovao za trashy SF ispisuju film prepun klišea o dvoje zaljubljenih klinaca koji posle jednog intimnog susreta moraju da se suoče sa problemom neželjene trudnoće i neverovatno je kako ovako klišetiziranu priču, maltene na nivou nekog školsko-narudžbenog filma, Rush uspeva da sprovede sa dosta energije i stila.

Na kraju TOO SOON TO LOVE jeste to, jedna maltene naturalistička priča o tome kako je jedna transgresija dovela do situacije koja junacima može promeniti živote, gurnuti ih na marginu sitnog kriminala i nadrilekarstva, ali isto tako uspeva da bude omladinska melodrama koja je propulzivna, izvedena sa punim ubeđenjem.

Rush ovde ima nekoliko scena koje po svojoj zrelosti nadilaze i okvire ove produkcije ali i ranu fazu njegove karijere u kojoj se ne bi očekivala ovakva sigurnost.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment