Sunday, July 23, 2023

THEY CLONED TYRONE

Juel Taylor je za Netflix snimio film THEY CLONED TYRONE po scenariju koji potpisuje sa Tony Rettenmaierom. Na scenariju bi svakako trebalo da bude potpisan i Jordan Peele jer GET OUT a naročito US bukvalno struje kroz ovaj film, ali to sada ulazi u neke sfere meta-pozajmice, odnosno počinje da liči na priču koja je naprosto postala arhetip i više sama po sebi nije originalna tvorevina.

Naravno da nije tako. GET OUT a naročito US veoma su konkretni filmovi i način na koji ih THEY CLONED TYRONE preuzima su veoma problematični ako sagledavamo iz okvira "originalnosti". Međutim, ako to ne smeta Peeleu, pretpostavljam da ne treba da smeta ni nama, naročito jer je film odličan, premda nije masterpiece kao US.

Iako ne spadam među one koji mnogo pate od potrebe da film bude originalan i aproprijaciju u nekim filmovima ponekad vidim kao adut a ne manu, ovde me svakako Peeleovo prisustvo jeste ispunjavalo nelagodom po svom intenzitetu i malo mi je "pojeftinjavalo" utisak. Ipak do kraja sam prestao da brinem i zavoleo sve ovo.

THEY CLONED TYRONE pored elemenata zapleta - a to je još važnije i najdragocenije - pokazuje da jako dobro razume Peeleov rediteljski postupak koji je od US pa nadalje sve sem šematizovan, i vrlo zanimljivo kombinuje visoku estetizaciju, uvođenje kontra-ritma u scene nečega što je u osnovi dinamičan žanrovski film visokog tempa, te kombinuje humor među likovima i u sceni sa ironijom u postupku unutar tenzičnih situacija. Juel Taylor svakako nije površno preuzeo Peelea i oko toga nema sumnje, zakopao je duboko u analizi njegovih filmova.

Film prati tri klišetizirana i vremenski blago neodređena odnosno vanvremenska lika uličnog pushera, pimpa i prostituke koje igraju John Boyega, Jamie Foxx i Teyonah Parris, od kojih je bar Teyonah overila i Peeleovu reimaginaciju CANDYMANa. Gledajući njih osećamo neku čudnu vremensku izmeštenost, neču čudnu tipiziranost tih likova i to je prvi nagoveštaj opšte zavere koju vlada sprovodi u jednom crnačkom getu.

Ova tri lika, kao naravno potpuni autsajderi udružiće se da svojim veštinama tu zaveru ne samo razobliče nego i da je poraze, iako na suprotnoj strani stoji drugi - takođe vanvremenski vladin specijalista u roli Kiefera Sutherlanda.

THEY CLONED TYRONE bi se žanrovski mogao odrediti kao duhoviti akcioni triler sa sporednim dodacima naučne fantastike i horora i ovo nesumnjivo jeste žanrovski film. Međutim, za razliku od sličnih radova Jordana Peelea ili recimo Edgara Wrighta nije toliko okrenut jednom žanru već više jednoj supkulturi i njenoj tradiciji prikaza na ekranu. Ovo nije reakcija na žanr, već je više reakcija na jednu kulturu kroz dobrodošao melanž raznih žanrova, sa ciljem da se dekonstruiše slika izgrađena o jednoj populaciji više nego se njeni likovi uključe u žanrovski narati.

Otud fokus ovog filma su karakteri. I uprkos tome što ovo jeste film o pusheru, pimpu i kurvi koji treba da se snađu u žanrovskim okolnostima nesvojstvenim njihovim likovima, mnogo je više film o tim likovima koji idu na zadatak a usput moraju da se posluže putanjama koje otvaraju razni žanrovi.

Iskusni snimatelj Ken Seng je jako dobro razumeo šta Tayloru treba i film je veoma estetizovan, opet umnogome iskaćući iz onoga što su tipični fotografski standardi žanra.

Činjenica je da preuzimanje Peeleovih elemenata dovodi do toga se junaci vode svoju borbu da oslobode sebe a gledalac da nekako emancipuje film iz okova rip-offa, ali na kraju svi uspevaju da pobede. Na određeni način.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment