Tuesday, July 11, 2023

THE RAVEN

THE RAVEN je komedija inspirisana Poeom i adaptirana iz pera Richarda Mathesona. Zanimljivo je da u ovoj parodiji Corman odlazi u jednom čudnom smeru, i tu na zanimljiv način zadire u samu prirodu horora. Naime, ovo je parodija horora koja ponajviše liči na ekranizaciju neke bajke. Tu su čarobnjaci sposobni da ožive mrtve, deformišu žive, menjaju oblike i sl. i to sve na kraju deluje kao jedna crnohumorna bajka, naročito jer se Matheson i Corman ovde još uvek oslanjaju na gothic horor koji je tropey na jedan drugi način od filmova sa klasičnim ripper sekvencama.

Vincent Price je veoma raspoložen da se poigra sa svojim tipičnim imidžom. Peter Lorre je u to vreme već učinjen smešnim od strane života dočim i Karloff, iako najmanje adaptabilan glumac nalazi tu nešto za sebe. Treba imati na umu da je u ovom periodu Price još uvek u svojoj kanonskoj fazi i da parodiranjem u izvesnoj meri udara na svoj core business.

Kasnije su setovi za ovaj film srušeni u kolektivno režiranom filmu THE TERROR koji je pak vrlo seriozan u pristupu hororu. Iskreno, iako je THE RAVEN neuporedivo bitniji i atipičniji film, meni je THE TERROR bio interesantniji, možda baš zato što je skroz nastao improvizacijom u odnosu na žanr.

* * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment