Saturday, July 1, 2023

MEAN GIRLS

Reprizirao sam MEAN GIRLS s nemilim povodom. Hteo sam da se - iz nažalost svima poznatih razloga - podsetim kako je u tom filmu tretiran detalj spiska učenika koji prave naslovne junakinje.

Sam film će iduće godine slaviti dvadesetu godišnjicu i moram priznati da je odoleo zubu vremena. Danas je to jedan ozbiljan "Who's Who" poznatih holivudskih diva, sa dozom ironije - glavna junakinja Lindsey Lohan potonula je u opskurnost tabloida, alkoholizma itd. a tada je bila glavna zvezda dok su joj danas slavnije koleginice pružale podršku.

Scenario Tine Fey je duhovit, bistar i anarhičniji od onoga što je tada bio standard u mejnstrimu. Isto važi i za režiju Marka Watersa koja je raskošna, ekspresivna ali u suštini ipak vrlo disciplinovana i čini MEAN GIRLS jednim veoma zategnutim filmom bez viškova, sa dovoljno snage da ponovo prođe kroz sve tipske situacije omladinskog filma, i doprinese nečim svojim.

Film je naravno u odnosu na današnje okolnosti blago anahron. Njegov humor bi u mnogim aspektima danas verovatno bio politički nekorektan a tada je bio progresivan, ali to je samo znak koliko se društvene okolnosti menjaju. Međutim, film je u izrazu i dalje dovoljno svež i nije prevaziđen, što znači da se film menja sporije od društva poslednjih par decenija.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment