Sunday, July 30, 2023

ASEDIO

Miguel Angel Vivas je žanrovski specijalista koji uvek zaslužuje pažnju i njegov novi film ASEDIO potvrđuje da je on uprkos uspesima i ozbiljnim projektima koje radi, na neki način ipak dobro čuvana tajna španskog filma jer nema naročito internacionalnu reputaciju.

ASEDIO nije film koji pati od prevelike originalnosti ali elemente koje uzima od drugih, čak i kada ih doslovno citira, veoma vešto inkorporira u novu celinu.

ASEDIO kreće kao serija ANTIDISTURBIOS i prikazuje prepad policije na zgradu punu sirotinje koju treba izbaciti iz stanova, mnogi među njima su ilegalni imigranti. Ovu napetu i haotičnu situaciju, grupa policajaca koristi kao masku da reketira lokalnog stanodavca koji drži migrante. Kada pretresajući prostor između zidova kroz koje migranti neopaženo prolaze, mlada policajka slučajno posvedoči ubistvo neposlušnog kriminalca, za njom kreću kolege, a jedinu pomoć mogu da joj pruže ljudi koje je do malopre šikanirala, a naročito porodica oko koje se naročito istakla tog dana.

ASEDIO tada prelazi na ENEMY TERRITORY i postaje estetizovan, tenzičan, visceralan akcioni triler sa jakom i eksplicitnom socijalnom dimenzijom. Vivas to sve radi u svakom smislu nepretenciozno ali ozbiljno i time na neki način pojačava utisak kako je sve to u stvari vrlo lako napraviti, čemu njegove evropske kolege nisu sklone.

Vivasov rukopis je dovoljno siguran da jedan solidan triler, vrlo atipično snimljen u dugim kadrovima i zanimljivim kretanjima kamere, učini nečim što je rutinski u najboljem smislu, iako nije.

Ovo je dobar, ozbiljno izveden film gde nam Evropa pruža ono što je nekada davao Holivud šakom i kapom.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment