Monday, July 10, 2023

MARRIED LIFE

Ira Sachs je u filmu MARRIED LIFE, u saradnji sa Orenom Movermanom - izvanrednim scenaristom - adaptirao roman Johna Binghama FIVE ROUNDABOUTS TO HEAVEN. Binghamov roman je izdat 1953. i pre Sachsa adaptiran je za seriju ALFRED HITCHCOCK HOUR gde je pročitan u izvornoj formi kao triler.

Sachs ga međutim ne snima kao triler već nam fassbinderovski pruža od svega pomalo. Ovde ima trilera, ima i crne komedije, ima i društvene kritike, ima i melodrame u epohi. Ima svega i svačega i ničega konkretno. To se sve prenosi na inscenaciju koja je jednostavna, staromodna, da je film crno-beli - mogli bismo reći da je rekonstrukcija nekog manje zahtevnog trilera iz pedesetih, ali ovako to prosto deluje previše komotno.

Glumci igraju dobro, ali Chris Cooper u glavnoj ulozi deluje kao najslabija karika, iako nije slab u suštini, ali nekako on prvi poklekne pod pritiskom nejasne ideje šta se ovde zapravo radi. Konačno, glumci igraju relativno konvencionalno, kao da nisu u tako stilizovanim uslovima.

A opet ni sam film nije toliko eksplicitno stilizovan, međutim, ne mogu pobeći od utiska da je na sve ovo što nam je prikazao, Sachs ipak želeo da sve ovo još i zaliči i na film iz epohe u kojoj se priča dešava.

Šteta, Binghamova priča je i dalje validna, i duhovita je i uzbudljiva je i nije zaslužila da ovako neopredeljeno i neubedljivo bude obrađena.

Film ne traje predugo i donosi četiri zvezde u glavnim ulogama, i dalje nije mnogo teško pogledati sve ovo, ali uprkos utisku spolja, ovo ipak nije značajan film.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment