Sunday, July 23, 2023

LES TROIS MOUSQUETAIRES: D'ARTAGNAN

Martin Bourboulon dobio je priliku da režira ambiciozni diptih o musketarima sa imenima kakva su Vincent Cassel, Eva Green i Romain Duris. Nažalost, prvi deo naslovljen LES TROIS MOUSQUETAIRES: D'ARTAGNAN nudi jednu zanimljivo zamišljenu koncepciju sa kojom ne uspeva ništa da uradi. Dumasov zaplet je praktično isti ali je u naraciji sproveden nekako zatupljeno, ravno, pripovedački film ne diše. Na sve to napravljena je jedna radikalna stilska intervencija. Naime, ideja je da se napravi realističniji prikaz sveta musketara, blizak onome što je radio Richet u filmu L'EMPEREUR DE PARIS ali to sam zaplet jako teško trpi jer je pun ekscesa, spektakla, vodviljskih rešenja i to jači realizam slabije trpi.

Međutim, ta direkcija da je sve malo realističnije, uprkos navodno visokom budžetu i ambicijama, u najboljem slučaju dobacuje do neke skuplje evropske serije - kada govorimo o vizuelnosti. LES TROIS MOUSQUETAIRES: D'ARTAGNAN ne uspeva po spektaklu recimo da dosegne prvu sezonu španske serije LA PESTE. Borbe su energične ali swashbuckling urađen na "realističniji" način kao ovde ne pruža ništa naročito osim što nema akrobacija, uzbudljivih kaskaderskih nastupa i sl.

Teško mi je da se setim adaptacije musketarskih priča koja mi nije na nekom nivou bila zanimljiva i pružila neku vrstu uživanja. Ovo je film koji je ugušen, u kom nikakvog uživanja nema, samo jako puno podsetnika na neostvareni potencijal, i da 36 miliona dolara budžeta nisu doneli ni blizu onoga što je trebalo.

Samim tim, ni slavni glumci kao Cassel nisu pružili ništa naročito. Eva Green ovakvu ulogu do te mere igra bez ikakvog ulaganja da povemeno mislim kao da je gledam izrezanu iz nekog drugog filma gde je igrala nešto slično.

Šteta je što je ovaj film krenuo sa ambicijom da bude reprezentativni tradcionalistički spektakl iz Francuske za ovu godinu a zadatku nije ni približno dorastao.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment