Sunday, July 9, 2023

PSYCH-OUT

PSYCH-OUT Richarda Rusha je exploitation film iz hipi ere nastao u produkciji Dicka Clarka, ozbiljnog nosioca američkog televizijskog mejnstrima što čini stvari još zanimljivijim.

Jack Nicholson je radio na scenariju ali je na kraju Rush radio po drugom predlošku, a Jack je dobio glavnu ulogu, muzičara Stoneya koji pomaže traumatizovanoj gluvoj devojci da pronađe svog brata koji je sišao s uma i postao hipi propovednik a igra ga Bruce Dern.

Cela generacija koja igra hipike u ovom filmu je starija od samih hipika, pa se ne može reći da je ovaj film produkt hipi kulture i njen dokument. Naprotiv, dosta toga je u njemu neutentično, i na neki način fabrikovano.

Međutim, Rush i kad radi expploitation ostaje zanimljiv reditelj i nema nikakve sumnje da on ipak dolazi iz counter-culture miljea, tako da i sam film, na kraju ostaje na ničijoj zemlji između exploitationa o opasnostima hipi-pokreta, kritike sistema, klišea tadašnjih hipi filmova gde uvek mora biti tuča sa seljacima, mora biti scena LSD tripa i sl.

Stoga, mi danas ovaj film opet moramo vrednovati kao jednu energičnu vremensku kapsulu u kojoj ima šta da se vidi, iako je u vreme izlaska, sva je prilika, verovatno nervirao hipike.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment