Friday, July 14, 2023

MY FELLOW AMERICANS

Peter Segal je početkom dvehljaditih bio u samom vrhu prve lige reditelja studio komedija i taj status je zaslužio sa nekoliko izuzetnih naslova. Kasnije, počinje da luta, što je šteta.

Na početku karijere, sredinom devedesetih, krenuo je vrlo brzo da gradi ozbiljnu reputaciju, pritom moramo imati na umu da je on reditelj sa solidnim formalnim obrazovanjem. S početka njegove karijere, najznačajniji i najuspeliji naslov je MY FELLOW AMERICANS u kom su glavne uloge ostvarili Jack Lemmon i James Garner.

U ovom filmu, njih dvojica igraju bivše predsednike i stare rivale, Lemmon je Republikanac a Garner Demokrata koji se odjednom nađu u sred nameštaljke i pokušaja odmetnutih NSA agenata da ih likvidiraju o ime aktuelnog predsednika koji želi da prikrije neku aferu.

Njihovo bekstvo i pokušaj da skupe dokaze kojim će objasniti šta im se dešava pretvara se u road movie u kome će se oni - naravno - susresti sa rezultatima svog minulog rada i videti kako ih ljudi zaista doživljavaju.

Segalova režija je sigurna ali konvencionalna, kao i sam scenario. Sve je moglo biti napetije i smešnije, ali ovako kako jeste je taman kako treba za jedan lagani mejnstrim što i jeste osnovna pretenzija ovakvog projekta sa vremešnim zvezdama.

Deceniju i po kasnije, Tom Cruise je pokušavao da mobiliše Jacka Nicholsona da zaigra u filmu EL PRESIDENTE, za isti studio, i da u režiji Douga Limana ispriča priču o telohranitelju koji štiti život bivšeg predsednika kog želi da ukloni aktuelni kolega. 

Taj scenario pisali su Jesse Armstrong i Paul Attanasio, a Armstrong je kao što znamo deo ekipe koja je u Americi obradila politički sistem u seriji VEEP. Još jedna njuška iz ovog filma koja će kasnije imati posla s predsednikom je Bradley Whitford koji je par godina kasnije krenuo da radi WEST WING.

Dakle, MY FELLOW AMERICANS jeste na neki način bitan rasadnik ideja za kasnija ostvarenja na ovu temu (nisam čitao EL PRESIDENTE, ali sinopsis kao da je preslikan, recimo).

Garner i Lemmon su naravno sjajni. Ko ih voli, ovo je već gledao. Ali, ako ima neko ko nije, svakako treba. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment