Wednesday, January 9, 2019

BREXIT: THE UNCIVIL WAR

BREXIT: THE UNCIVIL WAR Toby Haynesa, još jedna je vrlo uzbudljiva ekranizacija Jamesa Grahama na političke teme. Graham je pisao COALITION iz 2915. Channel 4ov televizijski film o tome kako su Torijevci napravili neočekivanu koaliciju su Liberalnim demokratama i napravile vladu uprkos očekivanjima Laburista da će je oni formirati. Ovog puta, Graham obrađuje još jedan krupan skok u britanskoj politici a to je Brexit i način kako je vođena kampanja koja će na kraju dovesti do dosta ubedljive pobede na glasanju.

Ključni lik kroz kog Graham prikazuje priču je Dominic Cummings, saradnik ali ne i član Torijevaca koji je napustio politiku razočaran u sistem a onda se vratio na velika vrata vodeći kampanju Vote Leave. Otpisan od torijevaca kao bitanga i ludak, ispostavio se kao vizionar koji je u Vote Leave, kao zvaničnoj kampanji za izlazak iz EU uspeo da vrlo jasno kanališe bes naroda, ali i da uz pomoć kompjuteraša i novih tehnologija aktivira glasače koje niko nije pokrenuo.

Benedict Cumberbatch prošao je veliku transformaciju da bi zaigrao Dominica Cummingsa i brani ga kao junaka. On jeste na kraju krajeva prikazan kao neko ko je poveo kampanju koja je krenulo kao šala grupe Torijevaca i strast nekolicine evroskepika i završila kao odvođenje države u vražju mater, ali je isto tako predstavljen i kao neko ko je hteo da rebootuje politički sistem.

Uspeo je u obe namere koje je pokušao s tim što je i sam završio rezigniran time što su taj rebootovan politički sistem preuzele već nesposobne elite iz dotadašnjeg establišmenta i dovele do toga da se ništa zapravo nije promenilo.

Graham ovde nažalost kroz režiju Tobyja Haynesa dobija jednu medveđu uslugu, neki Torijevci i UKIPovci prikazani sa kao karikature, a to nismo imali u ekranizaciji COALITIONa i to svakako devalvira ovaj inače briljantan televizijski film. U tom pogledu šteta je što su takvi neki namerni gafovi i lobovanja, na neki način ugrozila inače solidan, izvrsno glumljen i napisan osnov koji čine Graham i Cumberbatch. Pa ipak, uprkos tome ovaj film treba obavezno pogledati jer donosi jako važnu lekciju koje i sam Cummings postaje svestan.

Razaranje britanske demokratije na referendumu oko Brexita bilo je samo generalna proba za nešto mnogo veće što će uslediti te jeseni.

No comments:

Post a Comment