Saturday, January 5, 2019

INTERIOR. LEATHER BAR.

INTERIOR. LEATHER BAR. Jamesa Franca i Travisa Mathewsa je dokumentarni film o glumcima koji se spremaju da zaigraju u Francovom pokušaju da rekonstruišu četrdeset izbačenih minuta iz Friedkinovog CRUISINGa. O tih 40 izvačenih minuta koji su morali da ispadnu da ne bi bio X-rated, ispredaju se legende, naravno danas smo verovatno u nekoliko navrata i videli sve to što je onomad bilo šokantno. Pa ipak, CRUISING ostaje jedan dosta bitan i zloglasan film u istoriji prikazivanja LGBT zajednice na filmu, i jedan od prvih naslova protiv kojih su protestovali, što je naročito zanimljivo jer je Friedkin pre toga snimio jedan od najbitnijih coming out filmova.

Ali, eto, desilo se tako.

Ono što Franco i Mathews zapravo rade je da okupljaju glumce, različitih seksualnih orijentacija i sa njima se spremanu za snimanje, usput diuskutujuči o tome koliko je ko spreman da ide u simuliranju seksa ili u samoj realizaciji istog pred kamerama.

Posebno ih naravno zanima kakav je stav strejt momaka prema snimanju scena u gej klubu a Franco se sve vreme deklariše, i ostali ga tretiraju kao da je strejt.

INTERIOR. LEATHER BAR je jedan od Francovih vanity projekata koji su imali izraženu gay interest dimenziju, i bavili su se istorijom susreta Holivuda sa homoseksualnošću. 

Sama inscenacija tih izgubljenih 40 minuta ne traje 40 minuta ali otprilike dobijamo ono što smo očekivali, gej seks pred kamerama.

U svakom slučaju, INTERIOR. LEATHER BAR. je komad za ljubitelje i poznavaoce ali ono što paradoksalno nije je dokumentarac koji će nas ozbiljnije upoznati sa Friedkinovim filmom.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment