Thursday, January 3, 2019

HENCHMEN

HENCHMEN Adama Wooda je zanimljiv animirani film koji pripada ovom trendu 3D kompjuterske animacije na stripske teme. Sam film nije baziran na stripu a izlazi ispod INCREDIBLES šinjela. Ova kanadska produkcija nastala je u režiji nekadašnjeg Pixarovog saradnika.

U tehničkom pogledu, HENCHMEN deluje kao nešto što bi Pixar proizveo u vreme INCREDIBLESa ali tehnika toliko brzo napreduje da to danas deluje kao nedovršen film, i paradoksalno, uprkos tome što je sadržaj filma dosta pristojan, evidentno je da on po rafinisranosti slike nije ni blizu onoga što je danas major film. Čak je glumačka podela glasova na dosta visokom nivou i mogla bi generisati bioskopsku distribuciju.

U pogledu kadriranja, Adam Wood je domišljat i deluje da je dorastao filmu sa ozbiljnim mejnstrim zahtevima. Međutim, kako priča govori o superherojima iz vizure henchmena, i šteta je što nije cela stvar i u potgledu kadriranja tako koncipirana, a to je da bitku ne gledamo iz vizure protagoniste nego iz vizure henchmena. No, Woodov film je verovatno ciljao mejsnrim artiklulaciju jer u krajnjoj liniji i njegov henchman na kraju uči kako da postane heroj.

Scenario je vrlo jednostavan, i to je drugi segment u kome HENCHMEN deluje simplifikovanije u odnosu na mejnstrim animacije. Međutim, isto tako scenario je dosta "tačan", i daje filmu određeni B-šmek, i jasnu, efektnu naraciju.

U pogledu dizajna, Woodov film preuzima dosta toga od INCREDIBLESa i na neki način možemo reći da deluje kao B-verzija tog filma, kao neki njegov cormanovski knock-off.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment