Thursday, January 17, 2019

ANNA AND THE APOCALYPSE

ANNA AND THE APOCALYPSE Johna McPhaila digao je iz mrtvih zombi komediju koja je delovala kao da je odavno pokopana i da joj nema povratka među relevantne forme. Međutim, McPhail je uspeo da snimi film koji je baziran na gimmicku a pritom pošten prema svakom elementu koji je ubacio u svoj izraz.

Dakle, ovo je mjuzikl, omladinska komedija i film o zombi apokalipsi. I ni u jednom aspektu se ne štedi. Film donosi dijegetičke muzičke numere, dakle to je ona vrsta filma gde junaci u sred scene zapevaju i na taj način izražavaju svoj lik, ali ima i muzičkih tačaka u okviru scena proslava. Međutim, dominantno je ovo film u kome se likovi izražavaju kroz pesme i u tom pogledu ovo je mjuzikl stare škole. Muzičke numere imaju i koreografsku, plesnu dimenziju i ona je integrisana i sa horor elementom odnosno obračunima sa zombijima.

Na nivou omladinske komedije naravno ovo je priča o odrastanju, osamostaljivanju, neuzvraćenoj ljubavi, a na planu zombi apokalipse, ovo je relativno jasna kanonska postavka o živim mrtvacima romerovskog tipa.

Dakle, film je ortodoksan na svakom planu i uprkos skromnom budžetu sa talentovanim glumcima, ekonomičnom i efikasnom režijom, uspeva da ove elemente spoji, prožme i stvori efektnu celinu koja se izdvaja.

Uprkos tome što ideja zombi mjuzikla nije nova, čak je i Disney Channel radio nešto na tu temu, ANNA AND THE APOCALYPSE je redak primer filma koji se trudi u svakom od tri izraza koja obuhvata.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment