Monday, January 7, 2019

LOS FUTBOLISIMOS

LOS FUTBOLISIMOS Miguela Angela Lamate je ekranizacija romana za decu i mlade Roberta Santiaga. Santiago ima serijal romana o deci iz fudbalske ekipe u kojima spaja njihovo detinjstvo, sazrevanje, bavljenje sportom, pohađanje škole sa detektivskim zapletima. Ovo je roman iz serijala koji govori o misteriji sudija koje padaju u san i narkotičke halucinacije tokom utakmica jednog srednjoškolskog tima.

Santiago je pisao scenario za film EL PENALTI MAS LARGO DEL MUNDO i režirao ga je, i kao osnovnu traumu mladog glavnog junaka uzima strah od jedanaesterca. U svom rediteljskom filmu, film govori o golmanu koji čeka da odbrani penal iz prekinute utakmice i za to vreme proživljava promenu okoline prema sebi, a ovde imamo dečaka koji je postao YouTube senzacije jer je promašio pet penala za redom.

LOS FUTBOLISIMOS se dobro snalazi na svakom polju na koje se uputio, i mislim da svojoj ciljnoj grupi, preteen publici može biti itekako zanimljiv, a da u isto vreme roditeljima ne bude nepodnošljiv. Daleko je ovo od onog four quadrant appeala koji produkuju savremeni animirani filmovi namenjeni deci, LOS FUTBOLISIMOS je u tom pogledu limitiran ali režiran je vitalno, Lamata pokazuje promišljen rukopis, sa fino postavljenom dinamikom u samom mizanscenu i slici, lepo odabranim i estetizovanim lokacijama i kostimima kroz koje se gradi “povišeni realizam” priče.

Ono što je meni najviše zasmetalo jeste latino-karikaturalnost u glumi pojedinih starijih likova koji su postavljeni tipski i onda pregaženi u interepretaciji da ne bi delovali prazno kao puka funkcija u priči. To je recimo za mene najkrupniji problem u razilaženju između onoga što je namenjeno deci i nešto starijima.

Film je u Španiji distribuirao Paramount i dobro je prošao na blagajnama. Glumačka podela je odlično napravljena, odabrana deca su se dobro pokazala pa me ne bi čudilo da iz ovoga možda izraste i franšiza. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment