Saturday, January 5, 2019

THE FAVOURITE

THE FAVOURITE Yorgosa Lanthimosa nije film koji je blizak mom senzibilitetu. Reč je o crnohumornom, blago teatralnom prikazu života na dvoru britanske kraljice Anne u kome grčki reditelj ubacuje svoj smisao za ironiju, ali ovog puta više u jednom komičnom, vajldovskom ključu.

Inspirisana glumačka ostvarenja Emme Stone, Olivie Colman i Rachel Weisz uspevaju da prevaziđu određenu repetativnost situacija kroz koje Yorgos gradi svoj film. Ono što je jedan od problema i po čemu se THE FAVOURITE razlikuje od njegovih ranijih filmova jeste odsustvo opšte zaoštrene situacije ili bizarne okolnosti u kojoj se junaci nalaze. Oni se ovde nalaze u dosta klasičnom odnosu borbe za nadmoć, i izuzev epizode sa kuplerajem, nemamo nijednu izazovnu situaciju za junake na globalnom planu. Njihova iskušenja jesu situaciona ali na mikro nivou, bez one opšte teskobe ili bizarnosti autorovih drugih filmova gde jedna situacija boji ceo film.

S druge strane, namerno izbegavam pominjanje priče jer ovde nemamo priču u klasičnom smislu, jednim delom jer je i sama istorijska građa takva da nije previše konkluzivna i dramski konsekventna.

Međutim, THE FAVOURITE je jedan od onih filmova koji vrca od nevaljalih ljudi i humora koji imponuje publici ubeđenoj da je intelektualna. U tom pogledu, nema mu se mnogo šta zameriti i sigurno će naći snažnije zastupnike i zahvalnije gledaoce od mene.

U vizuelnom pogledu, ovo je film dugih kadrova ali sa nekim ekstremnim pokretima kamere i poigravanjem objektivima čime se pomalo odužuje Kubrickovim fotografijama ali i dodaje i jednu novu vrstu artificijelnosti kojom osvežava inače dosta konvencionalno postavljen mizanscen.

Ugrađivanje sporadičnih groteksnih detalja, skoro pa intermeca, doprinosi utisku teatralnosti.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment