Sunday, January 6, 2019

KRATKI IZLET

KRATKI IZLET Igora Bezinovića je sve ono što OSMI POVJERENIK nije. Reč je o beznačajnom niskobudžetnom filmu čiji je odlazak u Rotterdam dokaz da budala ima svuda.

Jednostavnost ovog filma nije varljiva. Šoljanov roman je sveden na nivo banalnosti (bar je napisano da je iskorišćem ,ptov iz te knjige) a artikulisan je na svakom nivou kao pretenciozni home video. Nažalost, bar da je Bezinović imao hrabrosti da to ostavi kao home video ali ne, onda je dodao voice over koji nam objašnjava šta gledamo, i time nam nažalost dokazuje da su autori gluplji nego što je neophodno i da bi bilo zanimljivije da ništa nismo razumeli.

Otud, KRATKI IZLET je film koji zaslužuje pažnju kao fenomen, jdna lo-fi besmislica, bazirana na značajnom romanu iz istorije hrvatske književnosti (iz koga inače ne pozajmljuje ono što se kazuje u voice-overu, to su ovi eksperti sami smislili) koji je najbolji onda kada se ne gleda, pošto samo tako može sačuvati neki dignitet.

No, KRATKI IZLET je bio u Rotterdamu, napravio je posao, i ovakvim razmišljanjima se to ne može promeniti. Bio taj uspeh zaslužen ili ne, sve na stranu, zanimljiv je fenomen samih autora filma koji izgleda kao da najpre nisu nimalo fascinirani filmom kao formom, ili filmom kao oblikom estetizacije, ili filmom kao načinom da se zabeleži stvarnost.

Ovaj film ne sadrži apsolutno ništa od toga, i deluje kao zbunjujući artefakt stvoren od ljudi koje kao da mogućnosti filma preterano ni ne zanimaju.

No comments:

Post a Comment