Sunday, January 13, 2019

KOŠARKAR NAJ BO

KOŠARKAR NAJ BO Borisa Petkovića je slovenački film o dečaku koji se bavi košarkom a imao je sreće da izađe u bioskope u septembru 2017. istog vikenda kad je Slovenija zaigrala finale Eurobasketa i pobedila. U tom pogledu, ovaj film je automatski privukao pažnju, i imao je čak i neku relativnu gledanost, mada ipak daleko manje od jačih slovenačkih blokbastera.

Reč je o ekranizaciji romana Primoža Suhodolčana i film pokazuje jednu specifičnu karakteristiku. Krajnje je simplifikovan, neoriginalan, u njemu nema ništa novo, inventivno, svaka situacija, svaka replika, sve je potpuno klišetizirano i prilično isprazna. Takvo je i kadriranje, i gluma i sve. Ali, ono što je zanimljivo je da na mikro nivou, u pogledu osvetljenja, dekora, detalja, sve to što je besmisleno i neinventivno je nekako pedantno realizovano.

Obično kod ovakvih filmova očekujemo da budu rasulo i javašluk na svim nivoima, a ovaj to sasvim sigurno nije. Međutim, neki filmovi ovog tipa umeju da budu bolji ako celina nudi nešto sveže nezavisno od javašluka na mikro nivou.

Uspeh filma je bio dovoljan da se sada u produkciji nalazi nastavak.

No comments:

Post a Comment