Thursday, January 24, 2019

KING OF THIEVES

KING OF THIEVES oskarovca Jamesa Marsha je film koji sve vreme vapi za boljim rediteljem koji će ovoj temi dodati još filmofilskog žara, ali na kraju, uprkos tome što nismo dobili film koji sve vreme priželjkujemo, dobili smo prilično solidno ostvarenje koje nam daje priliku da gledamo Michaela Cainea u svom Xtom heist filmu kako sparinguje sa Jimom Broadbentom, Michaelom Gambonom i Ray Winstoneom. Naravno, daleko od toga da je samo All-Star glumačka podela adut ovog filma. Sam Hatton Garden slučaj koji je ovde ekranizovan je krajnje neobičan kao i psihološka tenzija i odnosi koji se razvijaju među junacima kako priča odmiče.

Naime, za razliku od LAVENDER HILL MOBa na koji ovaj slučaj liči kad se prepriča, mi se ipak u jednom momentu uverimo u to da počinioci pljačke itekako zaslužuju epitet villaina i da to nisu benevolentne deke iz GOING IN STYLE gde je Caine eksploatisao svoju heist reputaciju u službi pučke komedije.

KING OF THIEVES ipak ne može pobeći od šarma filmova o penzosima koji su potpuno izdvojeni od vremena i iako ima gegova, za koje je mahom zadužen Michael Gambon, većina humora proističe iz situacija.

Marshov rediteljski postupak nije preterano nadahnut iako je imao pouzdanog saradnika u talentovanom DPu Danny Cohenu, ali egzekucija je solidna, nema joj se šta zameriti, a u pogledu vođenja priče Joe Penhall uspeva dosta solidno da "ispegla" disbalans između dve polovine filma, one o pljački i one o istrazi, gde je ova druga paradokslano bolja.

Neki postupci Briana Readera ostaju da "vise" i deluju neuverljivo ali to je valjda cena istinite priče, pa u tom segmentu Caineov filmofilski bagaž postaje prepreka jer Reader pravi greške koje Carter sebi nikada ne bi dozvolio.

Iste godine, izašli su WIDOWS i KING OF THIEVES, i ovba filma se bave kvintesencijalno britanskom temom profeisonalnih lopova, iako je onaj prvi holivudski rimejk. Oba ipak na neki način dekonstruišu taj svet i premda nemaju puno veze, čini mi se da bi činili dobar double bill. Naime, KING OF THIEVES je priča o starim geezerima koji shvataju da mogu promenjen svet iskoristiti u svoju korist, a WIDOWS je priča o promenjenom svetu u kome delovanje starih geezera ne izlazi iz mode. U tom smislu, zanimljivo je da WIDOWS počinje suprugama na sahranama muževa lopova a KING OF THIEVES sahranom supruge glavnog lopova.

KING OF THIEVES je film od kog sve vreme očekujemo da nekako treba da bude bolji nego što jeste ali na kraju ispada bolji nego što smo očekivali.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment