Wednesday, December 23, 2009

THE MOTHER

Ukoliko je ikada snimljen film sa posvetom Mehmetu K. to je onda THE MOTHER Rogera Michella, perverzna melodrama snimljena po scenariju Hanifa Kureishija o baki koja ostaje udovica i stupa u vezu sa momkom svoje rezvedene ćerke, inače po struci građevinskim radnikom.

Michell je je vrlo radikalan ali ne i senzacionalistički nastrojen u pričanju ove priče. Pre svega, baku ne igra Helen Mirren, Julie Christie ili neki od GILFova koji bi mogao da igrao u serijalu MOJA NANA JE SPERMAHOLIČARKa već Anne Reid koja stvarno jeste nana.

Ona i Daniel Craig ostvarili su zaista sjajne uloge kao par u vrtlogu strasti koja se u najmanju ruku smatra transgresivnom. Međutim, još je važnije to što uprkos tako radikalnom zapletu Kureishi i Michell ni u jednom trenutku ne zaboravljaju bigger picture porodičnih odnosa i generacijskog sukoba koji je vrlo ubedljivo prenet.

Michell je sa DPjem Alwinom Kuchlerom ponovo postigao sjajan rezultat i THE MOTHER pokazuje kako kamerna drama može da bude fantastično vizuelno iskustvo. Nema nikakve sumnje da je Michell jedan od vizuelno najuzbudljivijih reditelja među onima koje zanimaju solidne karakterne melodrame, i ako imamo u vidu novu direkciju filmova o Bondu u kojima teskoba i melodrama ulogu, prava je šteta što je Michell napustio QUANTUM OF SOLACE.

U svakom slučaju, THE MOTHER je, kao i VENUS, nastao nekoliko godina kasnije, odlična saradnja Michella i Kureishija. Ova saradnja je započeta još na seriji BUDDHA OF SUBURBIA sa kojom već neko vreme imam problem u nabavci, ali nadam se da ću i nju overiti uskoro.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment