Friday, December 18, 2009

MUTANTS

Pogledao sam MUTANTS David Morleya.

Moram priznati da sam od ovog filma dobio nešto potpuno drugačije od onoga što sam očekivao. Međutim to ne znači da je reč o naročito kvalitetnom filmu, niti da je to iznenađenje samo po sebi vrlina. MUTANTS se otvara kao pristojan 28 DAYS LATER derivat da bi se potom pretvorio u varijaciju na THE FLY što je ključno iznenađenje. Doduše, MUTANTS nema isti tip pretenzije kao THE FLY, ali sličnosti su očigledne. Nažalost, kada se u sred THE FLY situacije dogodi DAWN OF THE DEAD preokret, odnosno kada se našim junacima pridruže postapokaliptični scavengeri koji su tu da nam pokažu kako nam nisu podivljali flesh eating monstrumi najveći protivnik, film gubi fokus i sve do samog akcionog finala (u kome opet zaigra THE FLY momenat) deluje poprilično besciljno.

Međutim, uprkos tim "praznim" deonicama (odlazak po gorivo i sl.) MUTANTS je efektan zato što je kratak i krajnje nepretenciozan. Iako u filmu nema nijednog originalnog rešenja, on obogaćuje kanon flesh eating undead filma time što se fokusira na period transformacije ujedenog i tretira ga kao biće koje može nešto duže da očuva integritet ličnosti (verovatno zbog toga što bi mu žena kad bi bio ranjen, krvi dala, kako kaže pesnik) i ne postaje odmah bezumni monstrum. Tu čak imamo i staru PREDATOR/ALIEN foru sa nenapadanjem trudne žene što se vidi i u nekim drugim monster hororima.

U svakom slčaju MUTANTS je prijatan film koji nažalost po svom značaju nije u rangu najuspešnijih francuskih horora koje smo gledali u poslednje vreme ali ipak pokazuje globalno visok nivo njihove žanrovske produkcije.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment